A céges honlap az üzleti siker elengedhetetlen része. Napjainkban szinte már mindenkinek van van saját oldala, online megjelenése. Ettől függetlenül nem mindegy annak minősége, ami elsődleges a konverzió szempontjából. Ebben a bejegyzésben a céges weboldalkészítés lépéseit vesszük górcső alá.

Miért fontos a céges honlap?

Legyen szó offline- vagy online vállalkozásról, erősen ajánlott jelen lenni az online térben. Egy jó, minőségi üzleti honlap ugyanis ügyfeleket, vevőket, új vásárlókat hozhat. Hiszen gondoljunk csak bele: ha mi magunk keresünk valamilyen terméket, vagy szolgáltatást, az első lépések egyike valószínűleg a Google keresés lesz. Így pedig azonnal rá lehet találni egy jól optimalizált üzleti weboldalra. Nem beszélve az egyéb platformokról, például a közösségi média oldalakról, ahonnan szintén könnyen új látogatókat szerezhetünk.

Weboldalkészítés alapok

Ha már megértettük, miért is olyan fontos, hogy üzleti honlappal rendelkezzünk, a nulladik lépésen túl vagyunk. Jöhetnek az elsők is. A weboldalkészítés ma már nem ördögtől való munka, ezért akár házilag is elvégezhetjük. Ez egy személyes blog, nonprofit vállalkozás esetén teljesen meg is állja a helyét. Egy komoly, profi üzleti oldalhoz azonban nem árt igénybe venni hozzáértők segítségét. Két dolog, ami nélkül viszont biztosan nincs honlap:

 • Domain név: ez lényegében egy tartománynév, amin keresztül elérhető az oldal. Érdemes rövid, egyszerű, jól csengő megnevezést megadni. Magyar cég esetén pedig .hu végződéssel lefoglalni.
 • Tárhelyszolgáltató: a weboldalnak szüksége lesz egy tárhelyre is, amin futni tud. Jó, ha SSL tanúsítvánnyal rendelkezik, gyors, biztonságos és megbízható. Ehhez érdemes elérhető ügyfélszolgálattal rendelkeznie, nagy méretű tárhellyel, ami bírja a terhelést.

Ezek tehát az alapok alapjai. Nézzünk még pár alapfogalmat, amelyekkel nem árt tisztában lenni, ha webfejlesztésről van szó:

 • HTML (Hypertext Markup Language): annyira alap, hogy a fejlesztők többsége nem is ismerné el soha programozási nyelvként. Igazuk is van, hiszen a HTML nem old meg problémákat, nem kezel adatokat. Elsősorban a megjelenésért felel. Egyfajta leíró nyelv.
 • CSS (Cascading Style Sheets): ha a HTML a fekete-fehér, a CSS az, ami kiszínezi, stílusossá teszi az oldalt.
 • JS (JavaScript): szkriptnyelvek segítségével lehetővé teszi, hogy a honlap reagáljon a látogatók cselekvéseire, figyelmeztetéseket adjon ki. Változókat lehet megadni, értékeket tárolni, saját osztályokat meghatározni. Itt már megvalósul egy programozási nyelv csínja-bínja.

Célszerű CMS-t (content management system) választani, mert ezekhez könnyebben találhatunk leírást, illetve olyan szakértőt, aki ismeri a rendszert. Az egyik legnépszerűbb CMS napjainkban a WordPress, ami egy nyílt forráskódú, PHP-alapú tartalomkezelő.

FzOWR0vPKbZ1IEvupqIHeTy75u9zwNQNCdQq7B3RPDtIHF6tnDYYGiilSdpHU0sP5gugwAl1f3H4MI1Mq
Céges weboldalkészítés lépései, menete 2022-ben 1

Céges weboldalkészítés lépései, menete

Egy komplex üzleti honlap megfelelő technikai háttérrel, megnyerő grafikai megjelenéssel, minőségi tartalommarketinggel éri el az igazi eredményt. A minőség a részletekben rejlik. Képzeljük el úgy, mint egy építkezést: hiába stabil a ház, ha nincs berendezve. Ugyanígy fordítva is, hiába festjük ki szépen, ha egyszerűen lakhatatlan. A weboldalkészítés menete összefoglalva az alábbi lépésekből áll:

 • Üzleti cél meghatározása
 • Szakember kiválasztása, szerződéskötés
 • Weboldal felépítésének megtervezése, technikai feltételek rögzítése
 • Fejlesztés
 • Javítások és módosítások (visszajelzések alapján)
 • Tesztelés
 • Élesítés
 • Utómunkálatok (pl. tartalommarketing, technikai újítások stb.)

ZtGMqsnQba WxaczbajVpIryc9URkHgKsXVrFlhYiVNWhg3g2iuQbVpep11SJnNUTqFPF07PAi7ul3m FX9 9dYVvWjxGn5fw0zQESNEd5Rm0PKT038cDE5gUmqBMvRreYsVcA36iG2p eQwaEKpqNqh1pimxZZVUMfPZ0x dnUJkFR5KS2I45BcvQ
Céges weboldalkészítés lépései, menete 2022-ben 2

Technikai felépítés

A technikai felépítés tehát az első, amit el kell végezni. Mint már szó volt róla, a domain név, a tárhelyszolgáltató, és a három alap tényező (HTML, CSS, JS) ismeretét érdemes elsajátítani. Az igazi munka viszont még ugyancsak hátravan. Egy profitorientált üzleti honlapnak célszerű elsajátítania a következő elemeket:

 • Mobilbarát megjelenés: napjainkban rengeteg keresés okoseszközökről érkezik, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az aprólékos, különböző eszközökre optimalizált megjelenésre is.
 • Felhasználóbarát felület: az esztétikus megjelenés, az egyszerűség, és letisztultság a fontos, nem a kezdőoldal felesleges információkkal való telepakolása.
 • Weboldal analitika: segítségével részletes statisztikákat gyűjthetünk a látogatókról, vásárlási hajlandóságaikról.
 • Gyors oldalbetöltés, vizuális stabilitás: a sebesség alapú kódolás szintén versenyelőnyt jelenthet. Hiszen napjainkban jól tudjuk, nem a türelem a legjellemzőbb emberi vonás. Egy lassú weboldalról pedig érthetően menekülnek majd el a potenciális ügyfelek. A weboldal sebességét például a PageSpeed Insight segítségével ellenőrizhetjük.
 • Interaktivitás: a látogató által adott utasításokra adott visszajelzések gyűjtőfogalma.

Lehet tehát akármilyen jó ötletünk, ha nem párosul mellé megvalósítás. A honlapnak teljesítenie kell a látogató által kezdeményezett feladatokat, minimalizálni a zavaró tényezőket, hibákat és bug-okat. A Google is egyébként két fontos szempontot helyez előtérbe a rangsorolás során:

 • az oldal gyorsaságát, és a 
 • felhasználói élményt.

Ezért is ajánlott minél letisztultabb weboldalra törekedni. A túlzsúfolt, a főoldalon rengeteg információt tartalmazó oldalak inkább elüldözik a látogatókat, mintsem megtartják. És a mérőszámokban is gyakran lényegesen rosszabb pontszámokat érnek el. A főoldal mellett pedig célszerű elkészíteni több egyéb tematikus oldalt is:

 • Bemutatkozás: pár szóban arról, kik is vagyunk, mit nyújtunk (pl: https://pappgab.com/papp-gabor-seo-szakember).
 • Blog: sok érdeklődőt lehet megszerezni jól optimalizált szövegekkel, blogposztokkal a Google keresőből. (pl: https://lazyjack.hu/blog/)
 • Szolgáltatások, termékek: lényegében itt valósul meg a konverzió egy átlagos weboldal esetében (pl: https://shipstore.hu/hajozasi-szolgaltatasok/).
 • Kapcsolat: adjuk meg az elérhetőségeinket. Telefonszám, egyedi e-mail cím, iroda címe, ami csak kell.
 • ÁSZF, adatkezelés: a hitelesség, megbízhatóság szempontjából fontos, hogy legyen egy látható aloldal, ahol az üzemeltetőről, szerzői jogokról, és egyéb fontos dolgokról, például adatkezelési tájékoztatóról lehet olvasni.

Ezek tehát a legfontosabb technikai tényezők, de ahhoz, hogy hosszú távon létrejöjjön a konverzió, elengedhetetlen a megfelelő tartalommarketing is. A hirdetések világában szintén nagy a verseny, amivel rövid idő alatt fel lehet kerülni a térképre. Egy analitika ügynökség segítségével szintén versenyelőnyre tehetünk szert a piacon.

YfOnSeLEHPHB0062SuHdNp6hHf4c9Nd2 c0
Céges weboldalkészítés lépései, menete 2022-ben 3

Tartalommarketing

A tartalom (content) a király – napjaink sokat hallott szlogenje. Gyakran merül fel a kérdés, hogy mégis milyen haszna van a tartalommarketingben a gyakorlatban. Tényleg megéri? Nos, úgy néz ki, a válasz igen. A keresőoptimalizálás technikai és tartalmi oldalról is meghatározó. Már a blogírás is a keresők élmezőnyében repítheti a cégek oldalait, ami komoly üzleti haszonnal párosulhat.

Érdemes úgy felépíteni a teljes struktúrát, hogy az technikailag, és tartalmilag egyaránt megfeleljen nemcsak az embereknek, hanem a robotoknak is. Három fő szegmenst különböztetünk meg e téren:

 • Technikai SEO: az oldal technikai felépítése.
 • On-Page SEO: a honlap tartalmi felépítése, avagy hogyan szerepel a különböző kulcsszavakra.
 • Off-Page SEO: a hitelesség szempontjából fontos, hogy más, releváns oldalak is hivatkozzanak a weboldalra, linkeken keresztül.

A WordPress egyik nagy előnye, hogy különböző kiegészítők, mint pl. a Yoast SEO plugin segítségével optimalizálhatjuk a tartalmakat. A hatékony eredményhez azonban komplett tartalomstratégiára, kulcsszókutatásra lesz szükség.

Célszerű bekötni továbbá a Google Analytics szolgáltatását, 2023-tól pedig már a GA4-et, illetve a Google Search Console fiókot is, hogy információkat szerezzünk a látogatókról, a keresőkből érkező forgalomról. A WordPress használata során pedig különböző pluginok, például a Yoast SEO, vagy a Rank Math segítségével optimalizálhatjuk az oldalt.

oIgNY8dFJZwYMm7R5KlMO8Yk1 RoYtmvdKjHZ sYML4VYGdI3fb3hvKy7x5FQWeq20gOOemyHp4fz6tjo1D6VJt2ngMuxcGeBdSzr6PjSwabpYZch1mmHKOm5S3WiJSFIQuFpEvJTZfvMXr zwh5LLVecNaj3Pb XEpCWR3gJW9oTLrz UfzHZPDhw
Céges weboldalkészítés lépései, menete 2022-ben 4

Céges weboldalkészítés ára

Egy üzleti weboldal létrehozásának ára elég változóan alakul. Ez attól is függ, hogy házilag, vagy fejlesztők segítségével készül el. Nem beszélve az említett eszközökről, külsős szakemberek igénybevételéről. Ha jól csináljuk, és a megfelelő emberekkel, cégekkel dolgozunk együtt, a befektetett pénz idővel megtérül.

Egy relatív egyszerű, sablonok által létrehozott üzleti honlap valahol 150 ezer forinttól kezdődik, de az extra funkciók, egyedi design esetén ennek a többszörösével kell számolni. Az oldal elkészítése pedig csak a kezdeti lépés, hosszú távon is érdemes együttműködni jól képzett fejlesztőkkel, ügynökségekkel, akik segíteni tudnak, hogy az oldal valódi üzleti hasznot generáljon.

Vendégcikk: Papp Gábor (The Pitch)– Online marketing és SEO szakértő.

Scroll to Top