Az üzleti ötlet, amely évente 2,5 TWh energiafelhasználás csökkentésére ösztönzi az embereket,

avagy,

ha a szomszédok képesek rá, akkor én is…

Energiafelhasználás

Az energiafelhasználás csökkentésének érdekében lecseréljük a régi ablakokat, új, műanyag nyílászárókra.

A bejárati ajtót is, sok ponton záródó biztonságosabbra. Miért? Mert szebb, biztonságosabb, energiatakarékosabb és nem utolsó sorban azért, mert már a földszint 2-ből a holdfejű is lecserélte.

Nem szemetelünk ott, ahol senki nem szemetel.

Többet tanulunk egy olyan osztályban, ahol mindenki jól tanul.

Elegánsan öltözködünk egy olyan munkahelyen, ahol mindenki jól öltözött.

Millió példát lehetne még sorolni, hogy a környezetünk milyen mértékben befolyásolja a döntéseinket. Sokszor nem is tudatosítjuk, mert ez a természetes. Így működünk, mi emberek. A viselkedéstudomány kutatóinak a dolga kitalálni, hogy mit miért teszünk.

Hogyan sikerült ösztönöznie az Opower nevű cégnek az ügyfeleket az energiafelhasználás mérséklésére?

Az Opower nevű vállalkozást 2007-ben alapította két jó barát: Dan Yates és Alex Laskey. Létrehoztak egy olyan felhőalapú szoftvert a közüzemi szolgáltatók részére, amely elemzi az energiaadatokat és személyre szabott megoldásokat nyújt a fogyasztók részére az energiatakarékosság ösztönzésére.

Az Opower Inc., amely 2016 óta az Oracle leányvállalata, ma már mintegy 100 közüzemi szolgáltató vállalat partnere, 9 országban van jelen, az Egyesült Államoktól kezdve Japánig, és több  mint 50 millió háztartásnak nyújt személyre szabott energiatakarékos és pénztárcabarát megoldásokat.

(https://en.wikipedia.org/wiki/Opower)

Hogyan tudták ezt elérni? Mi a titkuk?

Összehasonlítják az adott felhasználó energiafelhasználását a szomszédokéval.

Az ügyfelek részére továbbított információk nem tartalmaznak konkrét háztartásokra vonatkozó adatokat a szomszédságukból, hanem összehasonlítják az adott fogyasztó környezetében lévő 100 hasonló ingatlan energiafogyasztását az övével. A jelentések figyelembe veszik többek között az épület korát, építési módját, a benne élők számát, stb.

Az Opower-nek köszönhetően a háztartások átlagosan 2-3 %-kal tudják csökkenteni energiafelhasználásukat.

(https://usatoday30.usatoday.com/money/industries/energy/2010-02-01-homeenergy01_ST_N.htm )

Ez a szám kevésnek is tűnhet, de összességében nézve hatalmas eredményt tudnak elérni. Éves szinten mintegy 2,5 TWh energiamegtakarítást generálnak.

Mit jelent 2,5 TWh energiafelhasználás csökkentés?

Hogy ezt el tudjuk képzelni, összehasonlításként, az összes magyar háztartás által éves szinten a használati meleg víz előállításához felhasznált villamos energia 3,5 TWh. (MEHI statisztika )

A viselkedés tudománya hogyan tudja csökkenteni az energiaszámládat címmel Alex Laskey a TED-en is tartott előadást, a 8 perces lebilincselő beszédet itt tudod megnézni, akár magyar felirattal is:

https://www.ted.com/talks/alex_laskey_how_behavioral_science_can_lower_your_energy_bill#t-475288

A tömegek viselkedése, véleménye befolyásolja az egyének viselkedését. Hogyan épített sikeres vállalkozást az Influenster terméktesztelő és véleményező platform, kihasználva a közösségi média erejét? Itt elolvashatod.

Arról is olvashatsz, hogy egy hétköznapi probléma megoldásából, hogyan lett eredeti üzleti ötlet.

Scroll to Top