affiliate marketing útmutató

Mi az affiliate marketing?

Az affiliate marketing az internet ajánlói programja.

Biztosan előfordult már veled is, hogy vásároltál valamit a neten, ami nagyon tetszett, és eszedbe jutott egy barátod, vagy ismerősöd, akiről úgy gondoltad, hogy neki is hasznos lenne, ezért jófejségből megosztottad vele a termék linkjét.

Nagyjából így működik az affiliate marketing, azzal a különbséggel, hogy amikor megosztod egy termék linkjét, és valaki ezen keresztül vásárol, ebből te jutalékot kapsz.

A magyar affiliate programok száma még elég elenyésző az angol nyelvterülethez képest, de egyre több olyan céget találsz itthon is, amelyek termékeiket teljesen, vagy részben ezzel a módszerrel értékesítik.

Csatlakozhatsz angol nyelvű partnerprogramokhoz is, csak ebben az esetben nagyobb gondot kell fordítanod arra, hogy elmagyarázd, hogyan is működik.

Röviden, az affiliate marketing jelentése: az a marketing modell, amelynek keretében egy vállalat jutalékot fizet a hozzá csatlakozott partnereinek a termékeihez, szolgáltatásaihoz vezető forgalom generálásáért.

Miért működik az affiliate marketing?  

Az affiliate marketingben mindkét fél nyer:

– az affiliate partner azért, mert kamatoztatni tudja a meglévő forgalmát. Gondolj például egy bloggere, aki utazásairól ír a blogjában. Ha egy szállásfoglaló portál affiliate partnere, amelynek a linkjét elhelyezi a blogbejegyzéseiben, valahányszor egy látogató ezen a linken keresztül foglal szállást, ő jutalékot kap.

– a kereskedő azért, mert a partnerprogram létrehozása és működtetése alacsony kockázattal jár, ugyanakkor magas megtérüléssel számolhat. Az affiliate partnereknek csak akkor fizet, ha eladás történik.

Kinek érdemes affiliate marketinggel foglalkozni?

Az elmúlt időszak mindenki életét felforgatta.

Sokan, akik csak „tartalomfogyasztók” voltak eddig az interneten, megoldások után kezdtek keresgélni, hogy kiegészítsék meglévő jövedelmüket, vagy talpon tudjanak maradni, mert elveszítették munkahelyüket.

Az affiliate marketingnek nincsenek nagy kezdeti költségei, és addig is pénzt lehet vele keresni, amíg tanulja az ember.

De nem lehet vele egyik napról a másikra meggazdagodni.

Lehet megélhetési forrás, de ehhez előbb fel kell építened egy követőtábort, amely előtt hiteles vagy. Akkor fognak rajtad keresztül vásárolni az emberek, ha ismernek és megbíznak benned. Ehhez idő kell, ezt ki kell érdemelned. 

Az is fontos, hogy csak olyan termékeket ajánlj, amelyeket kipróbáltál, használsz és meg vagy győződve, hogy jó minőségű. Ha gagyi, nem megfelelő termékek mellé teszed le a voksodat, követőid könnyen elpártolhatnak tőled.

Ugyanakkor, úgy gondolom, hogy az affiliate marketing egy jó bevételi forrás lehet bárkinek, aki online tevékenységet folytat:

bloggereknek, vloggereknek

influencereknek

online szolgáltatást, tanácsadást nyújtó vállalkozásoknak

webshop-oknak

olyan vállalkozásoknak, amelyek személyesen szolgálják ki az ügyfeleiket, de rendelkeznek honlappal, közösségi média jelenléttel.

akik online vállalkozást szeretnének indítani, de nem rendelkeznek saját termékkel.

Mihez kell értened és hol tudod megtanulni az affiliate marketinget?

Ha szeretnél jelentős összegeket keresni ajánlói programokból, és hosszabb távon egy online vállalkozást építeni erre, érdemes mélyebben beleásnod magad a témába.

– rengeteg angol nyelvű blogbejegyzést olvashatsz

– beléphetsz Facebook csoportokba, amelyeknek ez a központi témája

– a Udemy-n számos ingyenes és fizetős tanfolyamot találsz. A tanfolyamok hossza változatos, vannak egyórásak, de olyan is van, amelyik 20 óra tananyagot foglal magában.

– az Amazon-on több száz könyvet találsz, amelyeket e-book, vagy hangoskönyv formájában is megrendelhetsz.

Ha még teljesen kezdő vagy és még csak tapogatózol az affiliate marketing világában, akkor a Wealthy Affiliate-nél megtalálod azt az oktatást, amire szükséged van az induláshoz. Lépésről lépésre megtanulhatod, hogy hogyan készíts el és építs fel egy honlapot úgy, hogy partnerprogramokkal pénzt tudj keresni. Mindezt akár teljesen ingyen.

Melyek az affiliate marketing előnyei, mint bevételi forrás?

kis költséggel elkezdhető, mindösszesen áramra, internetre és egy számítógépre van szükséged

– a legjobban gyakorlás közben tudod elsajátítani, így már akár a kezdeti, tanulási időszakban is pénzt tudsz vele keresni

– nem igényel teljes munkaidőt, így rugalmasan, a saját ritmusodban, akár munka mellett is csinálhatod. Nincsenek időkorlátok, így akár hajnalban, munkába menet előtt, vagy késő este, amikor a család többi tagja nyugovóra tért is foglalkozhatsz vele. Természetesen gyorsabban érhetsz el eredményeket, ha több időt fektetsz bele.

nem kell foglalkoznod a termékek számlázásával, raktározásával, szállításával, mindezt a forgalmazó intézi

bárhonnan végezheted, akár otthonról, vagy a világ bármely sarkából, ahol van internetelérés

– hosszú távú passzív bevételi forrás lehet: ha jól választod meg az ajánlott termékeket, akár éveken keresztül pénzt kereshetsz egy-egy bejegyzéseddel, vagy videóddal

– érdemes olyan termékeket is ajánlanod, amelyek előfizetéses rendszerben működnek, és amelyek után hónapról-hónapra fizetnek. Például ha egészséges életmóddal foglalkozol, ajánlhatsz olyan táplálék-kiegészítőket, amelyeket megrendelés után havonta postáz a forgalmazó a vásárlónak.

A szerződési feltételeket minden esetben tanulmányozd át, hogy ne érjenek meglepetések később. Vannak olyan kereskedők, akik mindvégig fizetnek neked, amíg az általad küldött személy vásárlójuk marad. Az is elő szokott fordulni, hogy csak bizonyos ideig fizetnek jutalékot, például csak az első évben.

– számos módszer létezik arra, hogy a partnereid termékeit promotáld. Kiválaszthatod azt a csatornát, amelyikben a legjobb vagy, vagy amiben szeretnél jó lenni és megoszthatod ott a partnerprogramok linkjeit.

Írhatsz blogot, készíthetsz online tanfolyamot, indíthatsz YouTube csatornát, létrehozhatsz Facebook csoportot, stb.. A forgalmazók is gyakran segítik affiliate partnereiket úgy, hogy különböző típusú marketing anyagokat bocsátanak a rendelkezésükre, esetleg kuponokkal, hosszabb ingyenes kipróbálási időszakokkal.

Mennyi pénzt lehet keresni affiliate programokkal? Hogyan lehetsz sikeres benne?

Az Investopedia szerint az affiliate marketingesek kevesebb, mint 9%-a keres évi 50 000 $-nál többet, de a legkiemelkedőbbek dollármilliókat keresnek.

A keresetek között jelentős különbségek vannak.

Az, hogy mennyi pénzt keresel affiliate marketinggel, több tényezőtől is függ.

Kezdőként fontos a célpiacod jó meghatározása. Ismerned kell, hogy milyen nehézségekkel, problémákkal küszködnek.

Olyan partnerprogramokat kell keresned, amelyeknek a termékei megoldást jelentenek a célpiacod problémáira.

A szoftverek, digitális termékek esetében jellemzően nagyobb részesedést fizetnek a forgalmazók, nem ritka a 30-40%. Ebben az esetben a költségeiket nem terhelik a szállítási, raktározási költségek sem.

A fizikai termékek esetében kisebb százalékokkal számolhatsz, de lehet, hogy ezt a nagyobb forgalmaddal tudod majd kompenzálni.

Gondolj csak arra, hogy mennyien és milyen gyakran vásárolnak pl. irodai szoftvert, azokhoz képest, akik pl. sampont vásárolnak.

Például az egyik legnépszerűbb, az Amazon Partnerprogram 1-10% közötti jutalékot fizet, a könnyen eladható termékek esetében 1%-ot, a drága luxusmárkák esetében 10%-ot.

Azt is érdemes megfontolnod, hogy mennyire olcsó, vagy éppen drága termékeket reklámozol, illetve hogy egyszeri vagy folyamatos lesz a vásárlás.

Tudnod kell azt is, hogy nem mindenki áll készen a vásárlásra az első alkalommal, amikor találkozik az általad ajánlott termékekkel. Adj neki értéket mindaddig, amíg elérkezettnek érzi a pillanatot, hogy megnyissa a pénztárcáját. Ezt követően se engedd el a kezét, ne feledkezz meg róla. Légy a segítségére további hasznos tartalmakkal, bátorítsd, hogy ossza meg a tapasztalatait.

A potenciális vásárló a forgalmazó, vagy bármelyik partnerének honlapjáról megrendelheti a terméket. Azért, hogy rajtad keresztül vásároljon, többet kell adnod, mint mások. Gondold végig, hogy hogyan tudod még jobban segíteni problémái megoldásában. Készíthetsz egy útmutatót, csekklistát, videót, e-mail sorozatot, sablont, munkafüzetet, stb.., amit ajándékba adhatsz neki, ha a te linkeden keresztül vásárol.

Hogyan csatlakozhatsz affiliate programokhoz?

Két típus közül tudsz választani:

– affiliate programok, amelyek esetében egy adott céggel kerülsz kapcsolatba.

– az affiliate hálózatok több, akár több száz cég linkjeit gyűjtik össze.

A legnagyobb affiliate hálózatok a ShareASale, a Rakuten és az Avangate.

Mindkét esetben van, ahol automatikusan tudsz csatlakozni, ez a ritkábbik eset. Leggyakrabban a jelentkezésedet manuálisan jóvá kell hagyniuk.  

Általában elvárás, hogy legyen saját honlapod, meg Paypal számlád, ahova a kifizetéseket teljesíteni tudják.

Melyek a legfelkapottabb affiliate marketing területek?

Az AM Navigator adatai szerint a legtöbb affiliate programot nyújtó cég a következő területekről van:

– divat

– sport

– egészség és szépség

– utazás

– otthon és kert

– számítógépek és elektronika

– oktatás és képzés

– üzlet

– pénzügy és biztosítás

Bármilyen réspiacon is szeretnél pénzt keresni affiliate marketinggel, ha létezik termék azon a réspiacon, nagy valószínűséggel affiliate programot is fogsz találni ehhez.

Hogyan kereshetsz pénzt affiliate marketinggel, ha nincs weboldalad?

Ha nincs weboldalad és nem tudod, hogyan kell létrehozni, és egyelőre fizetni sem szeretnél érte, akkor is jó pár lehetőséged van arra, hogy pénzt keress partnerprogramokkal.

Egy landing oldalt ebben az esetben is érdemes készítened, és ebbe illesztened a partnerprogram linkjét.

Pinterest-en, Facebook-on is van lehetőséged megosztani a linkedet. Instagram bejegyzésekben nem tudod betenni, de megoszthatod a profilodon.

Készíthetsz YouTube videókat és a leírásba beteheted a linket, nagyon sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

Az e-mail marketing szintén egy remek lehetőség arra, hogy az általad ajánlott termékek linkjét megoszd olvasóiddal.

Ahhoz, hogy feliratkozzanak a hírleveledre, használhatsz egy lead mágnest, ami érdekes és értékes a követőid számára. Ezt elhelyezheted a közösségi média oldalaidon, és a bejegyzéseidben is.

Hogyan tanulhatod meg és kezdheted el ingyen az affiliate marketinget?

A Wealthy Affiliate partnerprogram egyesíti az online vállalkozáshoz szükséges világszínvonalú eszközöket, gyakorlati oktatást, támogató közösséget és pénzkereseti lehetőséget.

Ha szeretnél az interneten pénzt keresni, affiliate marketinggel foglalkozni, online vállalkozást indítani, akkor tudod, hogy ehhez szükséged van:

– legalább egy saját honlapra

– képzésre a honlapkészítéshez, affiliate marketinghez, online marketinghez

– egy közösségre, ahol segítséget és bátorítást kapsz, hogy sikeresen alkalmazd a tanultakat

– saját termékekre, szolgáltatásokra, vagy

– affiliate partnerekre, akiknek a termékeit, szolgáltatásait reklámozhatod, értékesítheted a honlapodon, hogy bevételhez juss.

A Wealthy Affiliate-hez csatlakozva mindent megtalálsz egy helyen és ingyen elkezdheted felépíteni az internetes vállalkozásodat.

Mi a Wealthy Affiliate és hogyan működik?

A legfontosabb tudnivalókat összegyűjtöttem neked:

  1. A Wealthy Affiliate partnerprogram- egy oktatási platform

Ha még teljesen kezdő vagy és még csak tapogatózol az online marketing világában, akkor a Wealthy Affiliate-nél megtalálod azt az oktatást, amire szükséged van az induláshoz. Lépésről lépésre megtanulhatod, hogy hogyan készíts el és építs fel egy honlapot, hogy ezzel pénzt tudj keresni.

Néhány évvel ezelőtt, amikor hosszas keresgélés után rátaláltam erre a platformra, teljesen kezdő voltam, mindazok ellenére, hogy már nagyon sok honlapkészítéssel és online marketinggel kapcsolatos tanfolyamot végignéztem. Tudtam, hogy érdekel, tudtam, hogy ezt akarom csinálni, de valójában egyik képzés sem adta meg azt a „lökést”, amire az induláshoz, a saját honlapom elkészítéséhez szükségem lett volna. Ezen a területen gyakorlat nélkül az elméleti tudás semmit nem ér.

A Wealthy Affiliate-nél az első perctől kezdve alkalmazni tudod a tanultakat. Az oktatóanyag bár angolul van, de közepesnél gyengébb nyelvtudás is elegendő ahhoz, hogy követni és alkalmazni tudd.

A nyelvezet egyszerű és könnyen követhető, a szöveges részeket a képernyőmentések és videófelvételek még érthetőbbé és átláthatóbbá teszik. Az adott leckében tanultakat azonnal alkalmazhatod a gyakorlatban, mert ingyenes tagként is egy saját honlapot építhetsz, amelyeknek a tárhelyét is ők biztosítják.

Az ingyenes verzióban 2 tanfolyam: online vállalkozás indítása és affiliate bootcamp 10-10 leckéjét tudod megtekinteni. Megtanulod, hogyan hozd létre a weboldalad, hogyan találd meg a réspiacodat, keress kulcsszavakat, és készíts megfelelő tartalmakat.

A tanulási felületen több, mint ezer órányi oktatóanyag érhető el, ebből 50 modult tudsz elérni ingyenes tagként.

A videó és szöveges oktatóanyagok az online marketing minden területét lefedik: WordPress, keresőoptimalizálás, tartalommarketing, lokális marketing, közösségi média, partnerprogramok, e-mail marketing, csak hogy néhány területet említsek.

wealthy affiliate oktatási platform

Ha csak az affiliate marketing alapjainak elsajátításához használod, akkor is érdemes regisztrálnod az oldalon. Nem kérik a bankkártya adataidat sem, csak az e-mailcímed kell megadnod hozzá.

  1. A Wealthy Affiliate partnerprogram- eszköztár, amivel felépítheted az online vállalkozásodat

A megfelelő honlap az online vállalkozásod alapja.

Mint említettem az előzőekben, a Wealthy Affiliate-hez ingyenesen tudsz csatlakozni, és azonnal létrehozhatsz egy ingyenes honlapot, amely siterubix végződésű. Nem kell tudnod kódolni, csak néhány kattintás és már írhatod is az első bejegyzésedet a honlapodon.

Az ingyenességet értsd szó szerint, nem csak egy próbaverzióról, vagy korlátozott ideig rendelkezésedre álló lehetőségről van szó.

wealthy affiliate weboldal letrehozasa

Prémium tagként 10 ingyenes (siterubix) és 10 saját domain-en regisztrált honlapot hozhatsz létre. Minden honlapodról készül biztonsági mentés, és 30 GB tárhelyet, SSL tanúsítványt, állandó technikai ügyfélszolgálatot biztosítanak. A biztonsági csomagjuk védelmet nyújt a hackerek és rosszindulatú programok ellen. A saját felületeden folyamatosan tudod követni a honlapod teljesítményét.

Az ügyfélszolgálatuk véleményem szerint hétcsillagos 5-ös, valami elképesztően fantasztikusak. Amellett, hogy a nap bármely órájában fordulhatsz hozzájuk segítségért, néhány perc alatt reagálnak és helyrehozzák azt is, amit, mint „tehetséges” kezdő borzasztóan elszúrtál. Nagyon-nagyon profik.

Ez a táblázat részletesen összefoglalja, hogy mit tartalmaz az ingyenes, illetve a Pro csomag:

comparison chart

Ha tervezed akár a későbbiekben angol nyelvű honlapok készítését is, a Wealthy Affiliate kész kincsesbánya: kulcsszókereső szoftver, tartalomkészítő szoftver, adatbázis ingyenes fotókkal mind része a platformnak.

A platformon van egy affiliate program kereső is, ahol kategóriákra tudsz keresni, majd a kiválasztott programról megtudhatod a legfontosabb információkat is.

affiliate programok keresése
affiliate marketing kategóriák
  1. Wealthy Affiliate platform – egy közösség, amely segít megvalósítani a céljaidat

Az online marketing segítségével lehet nagyon sikeres internetes vállalkozást építeni, de aki azt hiszi, hogy máról holnapra fog meggazdagodni, az nagyon nagy eséllyel csalódni fog.

Tanulni, tervezni, csinálni, tesztelni, hibázni, újratervezni kell és felállni és tovább csinálni akkor is, amikor elakadtál, elfáradtál, és tanácstalan vagy, hogy miért nem jönnek már a várt eredmények. Ha egyedül vagy, nincs kitől segítséged kérned, könnyen feladhatod, és továbbléphetsz azzal, hogy ez neked nem működik.

A Wealthy Affiliate-nek 1,4 millió tagja van. Hozzád hasonló emberek a világ minden tájáról, akiknek ugyanaz a céljuk, mint neked. A chat-ben feltett kérdéseidet perceken belül megválaszolja valaki. Új ismerősökre, barátokra, vagy akár üzleti partnerekre tehetsz szert a közösségen belül.

A prémium tagságnak további előnyei, hogy a tagok egymás weboldalait véleményezhetik.

A te honlapod, a te „gyermeked”. Egy külső szemlélő felhívhatja a figyelmedet olyan hibákra, amelyeket nem vettél észre, vagy nem is tudtad, hogy ezt is kellene tudnod…

Jó tanácsokat kaphatsz, amelyekkel a honlapod sebességét, kialakítását javíthatod, növelheted a látogatottságot és a bevételeidet.

Cserébe tőled is elvárják, hogy értékeld mások honlapját, amiből szintén rengeteget tanulhatsz és felhasználhatod a saját honlapod építéséhez.

Mindenki nagyon kedves és segítőkész, és tényleg hatalmas erőt és kitartást meríthetsz a beszélgetésekből, bejegyzésekből, amelyek azokra a problémákra, kérdésekre adnak választ, amelyek téged is foglalkoztatnak.

4. Wealthy Affiliate partnerprogram- pénzkereseti lehetőség

Ha a Wealthy Affiliate által nyújtott lehetőségek, amelyekről eddig olvashattál érdekesek számodra, és úgy gondolod, hogy érdemes kipróbálnod „élőben” is, ezen a linken tudsz ingyenesen csatlakozni a partnerprogramhoz:

==> Ingyenes csatlakozáshoz kattints ide!

Nincsenek kockázatok, nem kérnek hitelkártyát. Felhasználónévre és e-mailcímre lesz csak szükséged.

Belépést követően érdemes egy profilfotót és pársoros bemutatkozást feltöltened, így könnyebben tudsz kapcsolatokat építeni a közösség tagjaival.

Szívesen segítek neked az indulásban, kérdéseid megválaszolásában.

Ha tetszik az oldal, a közösség, a rendelkezésedre álló eszközök sokasága és minősége, ajánlhatod másoknak is, segítve nekik is abban, hogy pénzt keressenek az interneten, hogy felépíthessék saját online vállalkozásukat.

Akár ingyenes, akár prémium tagként csatlakozol a Wealthy Affiliate-hez, a rajtad keresztül belépő prémium tagok befizetései után bevételben részesülsz.

Elhelyezhetsz linkeket, vagy bannereket a saját honlapodon, de a közösségi médiában is megoszthatod ezeket.

Ha ingyenes tag vagy, a rajtad keresztül belépő prémium tagok első havi akciós befizetéséből 4$, minden további havi befizetései után 11,75$, éves befizetései után 117,50$ kerül a számládra.

Prémium tagként a rajtad keresztül regisztráló prémium tagok első havi akciós befizetéséből 8$, minden további havi befizetései után 23,50$, éves befizetései után 235$ kerül a számládra.

Minden évben a legjobbak egy 4 napos szuperkonferencián vesznek részt Las Vegas-ban. Az útiköltséget, a szállást, étkezést, és minden szórakozást a cég tulajdonosai állnak. A meghíváshoz az adott évben minimum 300 prémium tagnak kell csatlakoznia rajtad keresztül.

Wealthy Affiliate partnerprogram- a cég

A kanadai székhelyű Wealthy Affiliate-et 2005-ben alapította Kyle és Carson azért, hogy segítsenek a különböző háttérrel, érdeklődési körrel rendelkező embereknek felépíteni a saját online vállalkozásukat.

Ma már a közösségnek több mint 1,4 millió tagja van 190 országból, a világ minden tájáról. Az alapítók ma is aktívan részt vesznek a vállalkozás fejlesztésében, a közösséggel való kommunikációban, az oktatóanyagok kidolgozásában. Naponta 10-12 órát dolgoznak ma is és személyesen segítenek a tagoknak, akik ezt igénylik.

Wealthy Affiliate partnerprogram- hogyan kezdj hozzá?

A Wealthy Affiliate-hez ezen a linken tudsz csatlakozni, nincs mit kockáztatnod, nem kerül semmibe.

A regisztrációt követően a felhasználóneveddel és jelszavaddal tudsz majd a felületre belépni.

Tölts fel egy profilképet magadról, vagy a kutyádról, kedvenc mesefigurádról, ha úgy jobban érzed magad. Írj néhány mondatot magadról, a céljaidról, terveidről, vagy amit érdemesnek tartasz megosztani a többiekkel. Kezdd el az alapképzést, és haladj a saját ritmusodban. Rövid időn belül már az első honlapodat fogod készíteni:-)

A regisztrációdat követő első héten hozzáférést kapsz azokhoz a funkciókhoz is, amelyek csak a prémium tagok számára elérhetőek, ezt az időszakot javaslom, hogy használd ki arra, hogy térképezz fel alaposan mindent, tanulj, ismerkedj, barátkozz, kérdezz.

Indulj el az ingyenes lehetőséggel, kezdj el tanulni, a honlapodat készíteni, és ha elégedett vagy azzal, amit itt tapasztalsz, és el akarsz mélyülni ebben a területben, regisztrálj az első hét vége előtt Prémium tagnak.

Ebben az esetben 59%-os kedvezményt kapsz az első hónap havidíjából, azaz 49$ helyett csak 19$-t kell fizetned. A tagságot természetesen bármikor lemondhatod, nem kell megindokolnod a döntésedet.

Összefoglaló

Az affiliate marketing mindenki számára, aki online tevékenységet folytat- blogol, videót készít, jelen van a közösségi médiában- egy remek pénzkeresési lehetőség.

Azok számára, akik online vállalkozás indítását tervezik, de még nincs saját termékük, a legjobb megoldás, hogy elinduljanak és miközben tanulnak, pénzt is keressenek.

Az affiliate marketing kiegészítő jövedelemforrás lehet azok számára is, akik szolgáltatást nyújtanak online, de akár személyesen is, mert kiegészíthetik termékskálájukat, és nagyobb bevételre tehetnek szert.

A bejegyzésben előfordulnak parnerprogramok linkjei, amelyeket követve, ha vásárolsz, jutalékban részesülhetek. Előre is hálásan köszönöm, ha megteszed. Ezért neked nem kell többet fizetned, ugyanannyiba kerül, mintha egyenesen az eladótól vásárolnál.

Természetesen lehetőséged van az adott terméket úgy is megvásárolni, hogy a Google-ban rákeresel, nem az én linkemen keresztül.

Scroll to Top