Vállalkozóvá válás – azaz, mi tántorítja el az embereket attól, hogy elindítsák saját vállalkozásukat, és hogyan lehet leküzdeni ezeket az akadályokat?

Vállalkozóvá válás
Vállalkozóvá válás

Van egy jó üzleti ötleted? Az agyadra megy a főnököd és szívesen kirúgnád? Szeretnéd, ha a gyereked a szemed láttára nőne fel, de mellette dolgoznál is az általad megszabott munkarendben?

Nem vagy egyedül. A vállalkozóvá válás gondolatával a legtöbb ember eljátszik, de kevesen vannak, akik a következő lépést is megteszik, hogy a gondolat valósággá váljon.

Vállalkozóvá válás – első gondolatok

  • Félnek az ismeretlentől.

    Alapvető tulajdonságaink egyike, hogy a biztonságra törekszünk, nehezen mozdulunk ki a komfortzónánkból, és az mindenki számára egyértelmű, hogyha ugyanazon az úton haladunk,
    mindig ugyanoda jutunk el. A változáshoz tennünk kell, valamit másképp csinálnunk, mint eddig.

  • Sok-sok pénz szükséges hozzá.

Úgy gondolják, hogy egy vállalkozás elindítása sok pénzre lesz szükségük, amivel nem rendelkeznek, vagy nem akarják a megtakarításaikat kockáztatni.

Minden vállalkozás rejt magában kockázatokat, a vállalkozónak pénzt, időt, energiát kell befektetnie ahhoz, hogy elindítsa és működtesse azt.
A legtöbb vállalkozást el lehet indítani nagyon kis kezdőtőkével, ha hajlandóak vagyunk több időt és energiát belefektetni.

Ha nincsenek megtakarításaink, kérhetünk kölcsön a családtagoktól, barátoktól, ismerősöktől, és ha már jól működik a cégünk a hitelintézetek, vagy akár befektetők is számításba jöhetnek.

Az elmúlt években hazai és állami támogatások is rendelkezésre álltak, állnak azok számára, akik vállalkozás indítását tervezik. Kiemelt célcsoportok a fiatalok és az álláskeresők a vállalkozóvá válás támogatását célzó pályázatoknál.

  • Nincs ötletük arra, hogy milyen vállalkozásba kezdjenek.

Ha arra vársz, hogy egy reggel majd arra ébredsz, hogy végre megvan a világmegváltó ötleted, amivel elindíthatod a saját vállalkozásodat, lassan elszáll az idő feletted és egy idő után rájössz, hogy inkább cselekedned kellett volna, de már túl késő van ehhez.

A vállalkozóvá válás motivációi:

Gondold inkább végig, hogy miben vagy tehetséges, milyen adottságokkal rendelkezel,  mihez értesz. Ezekre alapozva tudsz elindítani egy sikeres vállalkozást.

A vállalkozói lét egy életforma, amiből a nap 24 órájában nem fogsz tudni kiszakadni.
Nehéz megtenni az első lépést, meghozni a döntést, de a megpróbáltatások csak ezután kezdődnek.
Ha azokra a dolgokra alapozod a tevékenységedet, amelyeket szeretsz csinálni, ami a szenvedélyed, akkor eredményesen tudod motiválni magad, felállni, ha kudarc ér, továbbmenni az úton akkor is, ha közben elfáradsz.

Nem kell túl kreatívnak lenned ahhoz, hogy a neked való üzleti ötletet megtaláld. Elég, ha nyitott szemmel jársz és jó megfigyelő vagy. Vedd észre a problémákat, ezekre keress megoldást és rögtön megvan az üzleti ötleted, amire igény van, amivel ki tudsz tűnni a versenytársaid közül.

Üzleti ötletek kategóriában olyan hazai és külföldi sikeres vállalkozásokról olvashatsz, amelyek Téged is inspirálhatnak.

Vállalkozási ötletek kategóriában különböző érdeklődési körök köré csoportosítottuk ötleteinket, érdemes itt is körülnézned.

Sokan azt feltételezik, hogy nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amire egy vállalkozónak feltétlenül szüksége van.
A „vállalkozói véna” ritka és ugyanakkor értékes tulajdonság, de nyitottsággal, kitartással bárki elsajátíthatja, fejlesztheti a sikeres vállalkozóvá váláshoz szükséges készségeket, képességeket.

Ha eldöntötted, hogy a vállalkozóvá válás a te utad, megtetted az első lépést.

Végül egy érdekes  angol nyelvű cikk a hasonló témában, amely hasznos tanácsokat ajánl…

A következő részben összegyűjtöttük neked, hogy melyek azok a vállalkozói tulajdonságok, amelyekre szükséged van ahhoz, hogy sikeres vállalkozó válhasson belőled és hogyan fejlesztheted ezeket.

Fotó:

pixabay.com

Scroll to Top