Melyek azok a nélkülözhetetlen vállalkozói tulajdonságok, amelyeket érdemes már a vállalkozás indítása előtt feltérképezned, mert akkor sikeresebb leszel, mint a többi kezdő vállalkozó?

Vállalkozói tulajdonságok
Vállalkozói tulajdonságok

Alkalmazottként veled is megtörtént már, hogy a munkaadódat kritizáltad, mert úgy gondoltad, hogy sokkal többet is ki lehetne hozni a vállalkozásból?

Ismersz olyan cégtulajdonosokat, cégvezetőket, akikről az a véleményed, hogy nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, képességekkel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy növekedni tudjanak?

Ha ez veled is előfordult már, akkor Neked való ez a bejegyzés, olvasd el…

Miről olvashatsz ebben a cikkben:

Vállalkozói tulajdonságok – amelyeket már a vállalkozás indítása előtt el kezdhetsz fejleszteni
Vállalkozói tulajdonságok – vajon elég a technikai tudás?
Vállalkozói tulajdonságok – ezekre lesz szükséged
Vállalkozói tulajdonságok – összefoglalás

Vállalkozói tulajdonságok – amelyeket már a vállalkozás indítása előtt el kezdhetsz fejleszteni

Az előző bejegyzésben írtam, hogy érdemes olyan vállalkozásba kezdened, amelyiket a tapasztalataidra, vagy olyan területre alapozol, amelyet szeretsz csinálni, amiben tehetséges vagy, esetleg mindig is erről álmodtál, de nincs konkrét tapasztalatod.

Az utóbbi esetben érdemes megfontolnod azt, hogy egy ideig akár önkéntesként, vagy heti pár órában mellékállásban, a jelenlegi munkahelyed mellett egy hasonló vállalkozásnál, szervezetnél kipróbáld magad. Nem veszíthetsz semmit vele, legfeljebb azt a heti pár órát, amíg eldöntöd, hogy valóban ezt akarod-e csinálni és megismered az adott szakmát, szolgáltatást.

Abban a pillanatban, hogy a családoddal, barátaiddal megosztod a vállalkozás indításának ötletét, nagy eséllyel megpróbálnak majd lebeszélni erről.

Nem azért, mert rosszat akarnak neked, hanem mert törődnek veled és féltelek. Ha ismered magad és tudod, hogy képes vagy megvalósítani a céljaidat, nem fogsz elbizonytalanodni és feladni már az első családi ebédnél. Könnyebben fogsz boldogulni, ha elnyered a támogatásukat.

Főleg akkor, ha nem rendelkezel a vállalkozásod elindításához szükséges elegendő kezdőtőkével és tőlük szeretnél segítséget kapni.

Ehhez meggyőzőerőre lesz szükséged. Az ismerősök meggyőzése csak az első lépés, a későbbiekben folyamatosan szükséged lesz erre a képességedre, amikor a vásárlóidat, beszállítóidat, vagy a befektetőket kell meggyőznöd majd.

Vállalkozói tulajdonságok – vajon elég a technikai tudás?

A technikai tudás lényeges, de ennél sokkal többre van szükséged ahhoz, hogy a saját lábadra állj és elindítsd a vállalkozásod.

Lehet valaki például nagyon jó bútorasztalos, elismert szaktekintély, de ez nem garancia arra, hogy sikeres lesz a vállalkozása. Ismerned kell önmagadat: az erősségeidet, gyengeségeidet, a lehetőségeidet. Ehhez érdemes egy egyszerű swot elemzést elkészítened.

Vállalkozások ezrei mennek tönkre évről évre, vagy éppen csak túlélnek akkor is, amikor a gazdasági helyzet ezt nem indokolná. Az igazán tehetségesek még válság idején is tarolnak.

Vállalkozói tulajdonságok – ezekre lesz szükséged

Milyen tulajdonságokkal, képességekkel kell felvértezned magad már az induláskor, hogy sikeres vállalkozó váljon belőled hosszú távon is?

    •  Szakmai tudás

Ismerned kell a területet, amelyen a tevékenységedet fogod folytatni.
Szakemberként, az adott terület specialistájaként a terméked, szolgáltatásod színvonala komoly értéket képvisel.
Ha már nagy valószínűséggel azonos, vagy hasonló területen kialakultak kapcsolataid, lehetőséged lesz partneri együttműködéseket kötni vagy visszatérő vásárlóid lehetnek.

    • Felelősségteljes döntéshozatal

Képesnek kell lenned döntéseket hozni.
Reggeltől estig folyamatosan döntéseket hozunk. Melyik ruhámat, cipőmet vegyen fel ma? Vigyek esernyőt? Mit ebédeljek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre találjuk meg a választ pillanatról pillanatra. Nem életbevágó döntések, de vállalkozóként sem a Földbolygó sorsáról kell majd döntened percenként. Ellenben a vállalkozásod sorsa múlhat azon, hogy:
elég határozott vagy-e, felvállalód-e a döntéseid következményeit, vállalod-e, hogy hibáztál, és ha hibáztál képes vagy-e korrigálni a döntésedet.

  • Tervezés (üzleti terv) – nagyon fontos

Képesnek kell lenned célokat kitűzni és megtervezni az utat, hogy elérd ezeket. Rövid és hosszú távú terveket is készítened kell. Önfegyelemre és kitartásra van szükséged, hogy megvalósítsd ezeket.
Üzleti tervet a vállalkozások jó része készít. Emellett papírra kell vetned a te saját céljaidat is és lépésről lépésre megtervezni azt, hogy hogyan fogod elérni ezeket. Tervek megszabják az útirányt, mindig esznek előre nem látható események, amelyek miatt változtatni kell ezeken. De ha nem tudod, hogy merre mész, akkor biztos, hogy oda is fogsz eljutni…

A legtöbb vállalkozó nem készít saját magának terveket, életüket a vállalkozásuk tölti ki. Jó esetben a hobbid a vállalkozásod, de fontos, hogy mindig maradjon időd a feltöltődésre és a szeretteidre, barátaidra.

  •  Kitartás – az egyik legfontosabb tulajdonság

A megfontolt tervezés szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy hosszútávon a piacon tudj maradni.
Nem tudsz minden körülményre előre felkészülni, bármilyen körültekintően tervezel is. A fennmaradáshoz jó adag kudarctűrő képességre lesz szükséged.
Meg kell tudnod birkózni a nehézségekkel, ki kell tartanod és lábra kell állnod akkor is, amikor nem jönnek be a számításaid.
Önfegyelemre, kreativitásra és akaraterőre lesz szükséged ahhoz, hogy tovább tudj lépni, hogy megtaláld a kiutat a nehéz helyzetekben.

    •  Folyamatos fejlődés, tanulás

Kezdő vállalkozóként rengeteg szükséges és hasznos információt találhatsz az interneten.
Képezheted magad online tanfolyamokon, vagy felkereshetsz olyan helyi szervezeteket, egyesületeket, ahol segítséget kaphatsz.

Fel kell készülnöd arra, hogy a vállalkozásod egy jó ideig nem napi 8 órát fog jelenteni hétfőtől péntekig, hanem akár napi 12-16 órát, pihenőnap nélkül.
Fogod-e bírni, ha nincsenek saját egyénre szabott terveid?
Fizikailag, pszichikailag sem lesz könnyű feladat.
Hatékonyabban tudod majd végezni a munkádat, ha hetente szánsz időt a sportolásra, feltöltődésre.
Ha legalább kéthetente adsz magadnak egy szabadnapot, és évente pár nap szabadságot veszel ki.
Ha előre megtervezed, megszervezed, nem fog összedőlni a világ, ha elmész nyaralni néhány napig, ellenben sokkal nagyobb lendülettel, hatékonysággal tudod majd folytatni a munkádat.

Ebben a témában angolul egy nagyon hasznos cikket olvashatsz itt.

Vállalkozói tulajdonságok – összefoglalás

A sikeres vállalkozóvá váláshoz szükséges készségek, képességek tanulhatóak, fejleszthetőek.

Nem kell elcsüggedned akkor sem, ha úgy érzed, hogy még nem rendelkezel ezekkel a tulajdonságokkal.
Azt kell fontolóra venned, hogy el kell-e halasztanod a vállalkozásod indítását addig, amíg felvértezed magad a szükséges tudással, vagy képes vagy most rögtön belevágni.

A vállalkozói tulajdonságokat is fejlesztő magyar kártyajátékról itt olvashatsz.

Scroll to Top