Kockázat nélkül nincs győzelem:

Vállalkozni kockázatos, de nem hazárdjáték

kockazat-vallalkozasKockázatos vállalkozást indítani, ezért sokan bele sem vágnak. A kockázat vállalása nem az ő asztaluk.

Biztonságosabbnak tartják a 8 órás munkahelyüket, akkor is, ha csak azért dolgoznak, hogy legyen miből kifizetniük a számláikat. Akkor is, ha gyűlölik a hétfő reggeleket, amikor az óracsörgésre felriadva bármi mást szívesebben csinálnának, minthogy a munkahelyükre menjenek.

Akkor is, ha vannak álmaik, amelyeket azért nem valósítanak meg, mert kockázatosnak tartják változtatni azon, amit utálnak, de legalább már ismerik, már megszokták.

Létezik egyáltalán biztonságos munkahely?

A bukástól való félelem sokkal sötétebb színekben jelenik meg sokak előtt, mint amekkora ennek a bekövetkezésének a lehetősége, vagy mint amilyen tényleges következményekkel járna, ha elkerülhetetlenül sor kerülne rá.

Mindenkinek egy élete van.

Valójában mindenki az életét kockáztatja azzal, ha nem olyan életet él, ami boldoggá és elégedetté teszi. Ha fél felvállalni az álmait.

Mennyivel félelmetesebb az, amikor már túl késő, és felteszi magának a kérdést, hogy „mi lett volna, ha…?”

Ha legalább megpróbálja, még akkor is, ha nincs rá 100% garancia, hogy sikerülni fog. Mert akkor legalább sikerülhetett volna.

A kockázat fogalma:

A kockázat fogalma azokra a negatív hatású eseményekre vonatkozik, amelyek egy tevékenység, cselekvés eredményeként bekövetezhetnek.

A vállakozás elindítása előtt érdemes feltérképezni, beazonosítani azokat a lehetséges veszélyforrásokat, amelyek kockázatot jelentenek.

Ha ismerjük a kockázatokat, akkor lehetőségünk van a lehetséges negatív hatások bekövetkezési valószínűségének a csökkentésére, ezt kockázatkezelésnek nevezik.

3 kockázati tényező, amivel minden kezdő vállalkozónak szembe kell néznie

Hogyan lehet mérsékelni a kockázatokat?

 1. Befektetett idő, energia

Kezdő vállalkozónak lenni azt is jelenti, hogy az ember folyamatosan új dolgokat csinál, amit azelőtt még soha. Ehhez ki kell lépnie a komfortzónájából. Próbára kell tennie a munkabírását. Miközben reggeltől estig igyekszik a feladatait a lehető legjobban elvégezni, éjszaka álmatlanul forgolódik, hogy jól csinálta-e. Miközben tárgyal, telefonál, ügyeket intéz, határidőket próbál betartani, motiváltnak és kitartónak kell lennie.

De mi van, ha a rengeteg munkával csak az idejét rabolta? Ha fél, vagy egy év után sincs még bevétele? Még a legsikeresebb vállalkozóknak sem jön be minden számításuk, akkor egy kezdőnek mekkora esélye van?

A befektetett idő, energia előbb-utóbb megtérül, az eredmények kárpótolni fogják azért, mert legyőzte a félelmeit és felvállalta az álmait.

Mit tegyél, hogy a vállalkozásba fektetett időd a legtöbb hasznot hozza?

 • Számolj azzal a lehetőséggel is, hogy nem jön össze az üzlet.

Ne ez lebegjen folyamatosan a szemed el, csak legyen egy vészforgatókönyved erre az eshetőségre. Ha túl nagy az önbizalmad, mert akkora szupersztár vagy, hogy neked minden sikerül, kegyetlenül fájni fog, ha porszem kerül a fogaskerékbe.

A hosszú távú nyereséget nézd, ne a rövid távú veszteséget. Mindenképpen nyersz, mert a vállalkozásod olyan új dolgokra tanít meg, amivel előbb-utóbb pénzt tudsz keresni.

 • Gondolkodj, tervezz, dolgozz.

Az üzleti ötleted, amikor még csak a fejedben létezik sokkal jobbnak és könnyebben megvalósíthatónak tűnik, mint amikor már élesben megy a játék. Az álom és a valóság között nagy a különbség. Vakon tapogatózol akkor is, amikor az üzleti tervedet próbálod papírra vetni, mert nem rendelkezel adatokkal az előző időszakokra vonatkozóan.

Mégis tervezned kell, és folyamatosan a valóságnak megfelelően átírnod a számokat.

 •  Építs kapcsolatokat

Keresd a kapcsolatot hozzád hasonló kezdő vállalkozókkal. Nézd meg, hogy ők hogyan csinálják, mennyit dolgoznak, milyen marketing eszközöket használnak. Tanulj a hibáikból, hogy ne neked kelljen elkövetned ezeket.

2. A vállalkozás finanszírozása önerőből addig, amíg nyereségesen tud működni

A vállalkozás tevékenységi köre nagymértékben befolyásolja azt, hogy mekkora kezdőtőkére lesz szükség.

Aki a munkahelyét feladva kezd vállalkozás építésébe, hozzá kell szokjon a gondolathoz, hogy a hó elején nem jön automatikusan a pénz a bankszámlájára. Nagy valószínűséggel nem is lesz bevétele, csak költségei az első pár hónapban.

Az induló vállalkozásokat nem kedvelik különösebben a bankok sem, elvétve találni pályázati forrásokat, így a vállalkozó kénytelen a saját vagyonát befektetni, kockáztatni.

Vagy kérhet kölcsönt a családtagoktól, barátoktól, akik megbíznak benne. Így már nem csak a saját, hanem az ismerősei pénzét is kockáztatja.

Eltántoríthatja ez attól, hogy elindítsa a saját vállalkozását, mert attól fél, hogy álmatlan éjszakái lesznek, mert feléli a megtakarításait, mert elveszítheti a hitelességét a számára legfontosabb személyek előtt?

Nem megfélemlíteni akarlak, csak gondolkodásra késztetni, megtalálni a megoldásokat arra, hogy ha nem is tudod elkerülni a kockázatokat, de készülj fel rájuk és kezeld a legjobban.

A sikeres vállalkozók sem hazárdjátékosok, hanem megfontoltan kezelik a kockázatokat.

Mielőtt belevágnál, adj választ a következő kérdésekre:

 • El tudod-e indítani a vállalkozásodat az állandó megélhetési forrást biztosító munkahelyed mellett?
 • Meg tudod-e valósítani az üzleti elképzelésedet kicsiben, majd kis lépésekben tudod-e fejleszteni?
 • Készítettél-e pénzügyi tervet, hogy hónapról hónapra átlásd, hogy a kiadásokat miből fogod fedezni?
 • Tesztelted-e az ötletedet? Megkérdezted-e a célpiacodat, hogy mi a véleményük a termékedről, szolgáltatásodról?
 • Van-e B terved, ha az eredeti elképzelésedet fel kell adnod?
 • Van-e B terved arra az esetre, ha az ismerősöktől kölcsönkért pénzösszeget nem tudod időben visszafizetni?

3. Partnerek, munkatársak, beszállítók, vásárlók kiszámíthatatlansága

Akár egyéni, akár társas vállalkozást indítasz, tevékenységed során kapcsolatba kerülsz olyan személyekkel, akikkel nem volt előzőleg üzleti kapcsolatod.

 • Lehet, hogy egy jó barátoddal indítasz vállalkozást, akivel évek óta együtt sportoltok, de csak a közös munka során fog kiderülni, hogy mennyire megbízható, mennyire teszi oda magát, tartja be a határidőket, mennyire fogadja el a döntéseidet, vagy te az ő álláspontját.
 • Lehet, hogy az általad ismert legjobb üzletkötőt alkalmaztad, de egyszer csak úgy dönt, hogy átpártol a versenytársadhoz, vagy külföldre költözik.
 • Lehet, hogy a beszállítóról, amelyik a tárgyalóasztalnál a legjobbnak tűnt, kiderül, hogy késve, nem a megígért mennyiségben, vagy minőségben szállít, vagy egy idő után árat emel úgy, hogy már nem tudod haszonnal eladni a termékeit.
 • Lehet, hogy még a vállalkozásod elindítása előtt piackutatást végeztél, és arra a következtetésre jutottál, hogy érdemes belevágnod az üzletbe, de a termékedre, szolgáltatásodra még sincs kereslet. A vásárlók ízlése, pénzügyi helyzete időközben megváltozhatott. Amit pár hónapja értékesnek, divatosnak, hasznosnak találtak, ma már nem kelti fel az érdeklődésüket.

Hogy kezelheted ezt a kockázati tényezőt már a kezdetektől?

Amikor partnereket, munkatársakat, beszállítókat keresel a vállalkozásodhoz, légy alapos, körültekintő. Nézz utánuk azoknak a cégeknek, amelyekkel üzleti kapcsolatba kerülsz az interneten, keress közös kapcsolatokat, akiknél érdeklődni tudsz felőlük.

Főleg abban az esetben, ha egy személyen, egy cégen múlhat a vállalkozásod jövője, mindig legyen egy B terved arra az esetre, ha az együttműködés valamilyen okból megszűnik.

Folyamatosan kommunikálj a vásárlóiddal, alkalmazkodj te a piacodhoz, ne számíts arra, hogy a piacod fog hozzád alkalmazkodni.

Mekkora kockázatot vállalj?

Mindenkinek más a kockázatvállalási hajlandósága, de ez nem jelenti azt, hogy akinél ez nagyon alacsony nem lehet vállalkozó.

Mint a vállalkozói tulajdonságok általában, ez a képesség is tanulható, gyakorlással fejleszthető. Nem kell mindent feltenni egy lapra, fejest ugrani és ész nélkül belevágni egy vállalkozásba. Érdemes kicsiben kezdeni, apró lépésekkel. A SWOT elemzés segíthet Neked az indulásban.

A kockázat vállalása egy idő után az embernek a második természetévé válhat.

Mindenki a biztonságra törekszik, éppúgy igaz ez a vállalkozókra, mint az alkalmazottakra is.

A vállalkozónak nem csak a saját, vagy családja biztonságáról kell döntenie, hanem mindazokéról, akiknek a megélhetését biztosítja, mint munkaadó.

A kockázat ára, az üzleti élet velejárója, hogy az előre nem látható eseményeket kezelni kell, éppúgy ahogy fel kell készülni azokra a lehetőségekre, amelyek kisebb vagy nagyobb eséllyel bekövetkezhetnek.

 

 

Scroll to Top