A magas érzelmi intelligencia a sikeres vállalkozó csodafegyvere

A magas érzelmi intelligencia épp olyan fontos a vállalkozásod építésében, mint a szaktudásod, attól függetlenül, hogy kezdő vállalkozó vagy, esetleg régi motoros, hogy egyszemélyes vállalkozást, vagy egy nagyobb céget vezetsz.

Magas érzelmi intelligencia
Magas érzelmi intelligencia

Vállalkozóként, vezetőként naponta döntéseket kell hoznod, különböző lehetőségek között mérlegelned, problémákat megoldanod, kapcsolatot tartanod vevőkkel, beszállítókkal, partnerekkel, munkatársakkal.

„Ha emberekkel van dolgunk, sose feledjük el, hogy nem logikus lényekkel van dolgunk. Érzelmi lények vagyunk, akikben hemzsegnek az előítéletek, és akiket büszkeség és hiúság kormányoz”.

Dale Carnegie

Véleményed szerint milyen egy jó vezető? 

Kiegyensúlyozott, megbíznak benne az emberek, körültekintő döntéseket hoz?

Ez mind tanulható, fejleszthető tulajdonság, akkor is, ha nem születtél vele, sok gyakorlással szokássá válik. Az önfejesztés a vállalkozóvá válás folyamatának fontos része.

Az EI befolyásolja minden szavunkat, minden cselekedetünket, és az összes fontos készség alapja a döntéshozataltól, a stressz tűrésig, a kockázatviselési hajlandóságig.

Teljesíthetsz jól, lehetsz sikeres magas érzelmi intelligencia nélkül is, de nem valószínű.

Az EI definíciójáról, jelentőségéről itt olvashatsz bővebben.

A magas érzelmi intelligencia előnyeit nem csak személyesen, vállalkozóként érzékelheted, hatással vannak a teljes környezetedre is.

A magas érzelmi intelligencia jelei, elemei, amelyek fejlesztését érdemes megfontolnod, ha jobb, hatékonyabb, sikeresebb vállalkozóvá szeretnél válni:

  • az öntudat

Az öntudat több mint önismeret. Az öntudatos vállalkozó nem csak a gyengeségeit és erősségeit ismeri, hanem figyeli az érzelmeit is, tudja, hogy ezeket mi befolyásolja, hogyan hatnak rá, hogyan reagál ezekre az érzésekre.

Tudja, hogy mi motiválja, mit szeret abban, amit csinál, de azt is, hogy mi zavarja, mi vált ki belőle negatív reakciókat.

Ismeri a határait, a munkabírását, a terhelhetőségét, és amikor szüksége van rá, akkor szünetet tart, hogy hatékonyabban folytassa a tevékenységét.

 „Nem a stressz miatt bukunk el, hanem azért, ahogyan reagálunk a feszült helyzetekre.”

Wayde Goodall

  • az önkontroll

A sikeres vállalkozó nem elnyomja az érzelmeit, hanem helyén kezeli, kontrollálja, irányítja, hasznosítja ezeket. Stresszes helyzetekben nyugodtan keres megoldást a problémákra.

Mondhatjuk azt, hogy a vérmérsékletünkön múlik, hogy egy kritikus helyzetben kiabálunk, csapkodunk, beszólunk a körülöttünk lévőknek, mert úgy gondoljuk, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy levezessük a feszültséget. Vagy mielőtt összetörnénk valamit, vagy megbántanánk, megsértenénk valakit, átgondolhatjuk, hogy miért érezzük ezt? Milyen viselkedést váltanak ki belőlünk ezek az érzelmek?

Milyen következményekkel jár az, ha nem tartjuk kordában az érzelmeinket?

Az igazság az, hogy mi vagyunk a felelősek, az érzelmeink belőlünk jönnek, de a reakciónk a mi döntésünkön múlik.

Amikor egy problémás helyzetben automatikusan reagálunk, például úgy, hogy kiosztjuk a vevőt, mert nincs igaza, vagy a szállítót, mert megint késett, nem tudatosan cselekszünk.

Egy járhatóbb és hasznosabb út, ha nem reagálunk, kockáztatva, hogy még jobban elmérgesítjük a helyzetet, hanem válaszolunk az adott helyzetre, tudatosan, elmondva, hogy mit érzünk, ugyanakkor szem előtt tartva a másik fél álláspontját is.

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező vállalkozó jól tűri a kritikát, mert ez számára visszajelzés arra vonatkozóan, hogy hol kell javítania.

Jó döntéshozó, tudja, hogy mikor hagyatkozzon az intuíciójára, a megérzéseire.

Tudja, hogy csak akkor tud hatékony lenni, ha nem hoz impulzív döntéseket, mert ez időveszteséggel jár.

Sok esetben egy felindulásból meghozott elhatározás hatalmas károkat tud okozni a cég életében.

Nem minden kritika igazságos, lehet eltérő a véleményünk. Ebben az esetben is érdemes a helyén kezelni a nem feltétlenül jogos észrevételeket, elfogadni azt, mint egy másfajta nézőpontot, és folytatni tovább a munkánkat, anélkül, hogy ezen rágódnánk naphosszat.

Képzeld el, hogyan reagálnál akkor, ha a szerinted nagyon kreatív, szuper üzleti ötletedet kinevetik.

Megsértődnél, megbántódnál, elbizonytalanodnál? Esetleg örökre összevesznél ezen a gyerekkori legjobb barátoddal?

Mi értelme van?

A motivált vállalkozó nem téveszti szem elől a kitűzött céljait és fáradhatatlanul dolgozik ezek eléréséért.

Ha motiváltak vagyunk, akkor a partnerek, üzletfelek, munkatársak azt fogják látni, hogy nyomás alatt is nyugodtak maradunk, szenvedélyesen építjük a vállalkozásunkat és bízunk a cégünkben.

magas érzelmi intelligencia: motiváció

  • az empátia

Az empatikus vállalkozó nem csak fizikailag, hanem tudatosan is jelen van, amikor valakivel kommunikál, odafigyel a másik félre, és megérti az érzéseit, együtt érez vele.

Nem csak mutatja az érdeklődést, hanem valóban kíváncsi a másik félre, arra, hogy mi motiválja őt, és hisz a jó szándékában. Felismeri a szükségleteit és soha nem ítél elhamarkodottan. Nyitottan kommunikálja az érzéseit és gondolatait.

Az empatikus vállalkozó jó hallgató, tudja, hogy mikor, mit kell mondania és ha nem is oldja meg minden esetben a másik fél problémáját, pozitív érzésekkel, optimistán távozik a beszélgetőpartnere.

Vállalkozóként nem csak a saját érzelmeinket kell felismernünk, hanem azon személyekét is, akikkel napi szinten kapcsolatba kerülünk, és fontos megtalálni az érzelmek mögött rejtőző okokat is.

A magas érzelmi intelligencia előnye, hogy felismered, hogy hogyan érzik magukat a körülötted lévő személyek és hogyan hatnak rájuk a te érzelmeid, hatékonyabb leszel a kapcsolatok kezelésében.

Az empátia fejlesztéséhez további ötleteket itt találsz.

  • a szociális intelligencia, szociális készségek

A sikeres vállalkozó jó csapatjátékos, segít másoknak fejlődni, elérni a céljaikat, jól kommunikál és épít kapcsolatokat. Felvidít, megnyugtat, motivál másokat.

Általában nem egyszerű, de meg kell találnunk a módját annak, hogy a különböző emberekkel különböző módon kommunikáljunk.

Egy pénzügyi befektető mentoromtól tanultam ezt a mondást: „őszintén, az ő szintjén”, és próbálom is alkalmazni.

Az érzelmi intelligencia segítségével a versenytársaidat is legyőzheted.

Hogyan?

Ha megérted a vevőidet és felismered a szükségleteiket, erre alapozva optimalizálhatod a termékedet, szolgáltatásodat, megtalálva számukra a legjobb, legmegfelelőbb megoldásokat.

Ha gyakran és jól kommunikálsz velük, megpróbálsz minél több hidat építeni. Ehhez nem kell rámenősnek lenned, csak tegyél többet, mint a konkurencia, válaszold meg az e-mailjeiket, kérdéseiket, kérdezd meg a véleményüket.

Bánj velük úgy, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak, amikor egy terméket vásárolsz, vagy szolgáltatást igénybe veszel.

A következő bejegyzésben arról is olvashatsz, hogy hogyan tudod fejleszteni az érzelmi intelligenciádat.

Fotók:

pixabay.com

Scroll to Top