Az érzelmi intelligencia fejlesztése eredményeként sikeresebb, hatékonyabb, jobb vállalkozóvá válhatsz.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése
Az érzelmi intelligencia fejlesztése

Itt olvashatsz többet az érzelmi intelligencia definíciójáról, meghatározásáról, és területeiről.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése felnőttkorban is elkezdhető, gyakorlással hatalmas változásokat lehet elérni.

Az önfejlesztés elengedhetetlen a vállalkozóvá válás folyamatában.

Íme néhány gyakorlat, amelyekhez akár azonnal hozzákezdhetsz:

  • Az öntudatosság és önkontroll fejlesztése:

Tedd fel magadnak és válaszold meg a következő kérdéseket:

  • Hogyan reagálsz stresszes helyzetekben? Dühös leszel, ha nem az elképzeléseid szerint alakulnak a dolgaid? Másokat hibáztatsz?
  • Elfogadod-e a gyengeségeidet, azt, hogy nem vagy tökéletes?

Mielőtt egy kritikus helyzetre reagálnál, tudatosítsd a felmerülő érzéseidet.

Vizsgáld meg ezeket. Mindig megválaszthatod a módját annak, hogy hogyan válaszolj egy adott helyzetre.

Ha dühös vagy lassíts, végy egy darab papírt és tollat, majd írd le azokat a negatív dolgokat, amelyeket a körülötted lévőkre zúdítanál. Majd tépd össze a papírt és dobd a szemétkosárba.

Nyugodtnak maradni az üzleti életben nem könnyű, de fontos. Az érzelmek „ragályosak”.

Mindenki követ el hibákat, valószínűleg még te is. Az más kérdés, hogy ki hogyan viselkedik ebben a helyzetben.

Ha hibázol, vállalj felelősséget a tetteidért, kérj elnézést. Az emberek szívesen megbocsájtanak, de mindent elrontasz, ha helyette a bujkálást választod. Tisztelni fognak érte és te is jobban fogsz aludni.

Ha elbizonytalanodsz, vizsgáld meg a céljaidat. Egy vállalkozást sikerre vinni nem sétagalopp, mindig tartsd szem előtt a céljaidat, hogy irányt mutassanak, lelkesítsenek.

Nézd meg, hogy hol tartasz most, gondold végig, hogy miért szereted azt, amit csinálsz. Az optimizmusodat, a szenvedélyedet ebből merítheted.

Az üzletben, akárcsak az életben nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogyan szeretnénk. Egy jó gyakorlat arra, hogy a pozitív hozzáállásodat fejleszd: ha kudarc ér ahelyett, hogy elkeserednél, találj benne legalább egy pozitív dolgot, ha mást nem, akkor egy dolgot, amit megtanultál, és a jövőben hasznát fogod venni ennek a tudásnak.

Tavaly egy másik irodában dolgozó kolleganőmmel közösen eladtunk egy irodaházat. Az eladó mai napig nem fizette ki a cégünket. Ennek a történetnek is volt egy pozitív része: összebarátkoztunk a kolleginával, azóta is tartjuk a kapcsolatot.

  • Az empátia fejlesztése:

Vállalkozóként folyamatosan döntéseket kell hoznod. Mielőtt elhatározol valamit, gondold végig, hogy a döntésednek milyen hatása lesz másokra. Próbálj meg átülni a másik székébe, átgondolni, hogy te hogyan éreznél, ha az ő helyében lennél, és mérd fel a lehetőségeket, hogy hogyan tudsz neki segíteni abban, hogy elkerülje a következményeket.

Például ha azt kéred egy alkalmazottól, hogy hétvégén is menjen be dolgozni, mert sürgős munka van, gondold végig, hogy ez az ő szempontjából mit jelent.

Nem lehet a családjával, nem tudja kipihenni magát az egész heti munkavégzés után. Utálnád magad, ha a helyében lennél? Vagy tehetsz valamit azért, hogy mindezek ellenére jól érezze magát?

Tanuld meg értelmezni a testbeszéd jeleit. Sokszor többet elárul a beszélgetőpartneredről, mint amennyi a szavaiból kiderül.

  • A szociális készségek fejlesztése:

Vállalkozóként gyakran veszel részt üzleti találkozókon, vásárokon, kiállításokon?

Minden eseményt követően egy halom névjegykártyával távozol? Néhány hónap után, ha a kezedbe kerülnek ezek a névjegykártyák, hány személyt tudsz legalább arcról felidézni?

Valószínűleg nem sokat, lehet, hogy egyet sem.

Legközelebb, ha egy találkozón, megbeszélésen veszel részt, próbálj meg barátokat szerezni, ne „kapcsolatokat”.

Sok évembe telt nekem is, amíg rájöttem, hogy néha a sok kevés. Most már nem gyűjtök névjegykártyákat. Akivel beszélgetek, az valóban érdekel, odafigyelek rá, kíváncsi vagyok rá. Nem az ügyfelet, vagy az együttműködő partnert látom benne, hanem az embert, akit ugyanúgy az érzelmei vezérelnek, ahogy téged, engem, meg mindenki mást.

Az így megszerzett barátok nem csupán egyszeri vagy néhány alkalommal fognak üzletet kötni veled, ők lesznek a megbízható, hűséges partnereid.

Fotó:

pixabay.com

Scroll to Top