A legjobb személyiségfejlesztő és önfejlesztő könyvek

Az önfejlesztés egy olyan univerzális tevékenység, amire minden embernek szüksége lenne – ha más miatt nem is, akkor a saját fejlődése és mentális egészsége érdekében.

Amennyiben viszont vállalkozóvá szeretnénk válni, akkor különösen fontos, hogy folyamatosan javuljon a teljesítményünk, változzunk és tapasztaljunk, ugyanis csak így tudunk majd megbírkózni a vállalkozói lét viszontagságaival.

Ehhez az egyik leggyorsabb utat a könyvek jelentik, hiszen betekintést engednek más, nálunk sokkal bölcsebb, tapasztaltabb vagy sikeresebb emberek életébe és gondolkodásába, ezzel pedig éveket spórolhatnak meg nekünk.

Azonban nem mindegy, hogy milyen tartalmat szívunk magunkba. Ismerjük a mondást, miszerint “az vagy, amit megeszel.” Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy: “az vagy, amit fogyasztasz” — a fogyasztás pedig az információra is vonatkozik!

Az önfejlesztő könyvek két nagy tábora

Az önfejlesztő könyveket két nagy kategóriába sorolhatjuk:

  • Ezoterikus jellegű önfejlesztő könyvek
  • Üzleti jellegű személyiségfejlesztő könyvek

Mi a különbség a két kategória között?

Az ezoterikus jellegű könyvek a tudománytól kissé távolabb állnak, és az olyan dolgokat vizsgálják, amelyeket bár érzékelünk, de nem tudunk megmagyarázni, mérni vagy bebizonyítani. Egyik legismertebb példája a “Titok” című könyv, amelyből film is készült.

Az üzleti jellegű könyvek ezzel szemben sokkal gyakorlatiasabbak, mint az előző kategória – ezek általában valós tapasztalatból, elemzésekből, kutatásokból származnak. Egyik legismertebb példája “A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása”, ami már több, mint három évtizedes múltra tekint vissza.

Mindkét fajta könyv hasznos lehet, hiszen a pozitív gondolkodás ugyanolyan fontos faktor a siker elérésében, mint a strategikus gondolkodás – ám a Hunmarksol felépítéséhez sokkal jobban illik az utóbbi kategória, ezért a most következő könyveket is ebből a szegmensből választottuk ki.

Az 5 legjobb önfejlesztő könyv

 

onfejleszto konyvek

Az önfejlesztő könyvek egyik sajátossága, hogy a címük gyakran nem adja át a bennük található értéket.

Ahogy előbb említettem, az alább található könyvek sokkal szorosabb viszonyban vannak az üzleti világgal, mint a másik kategória, így biztos lehetsz abban, hogy a címük ellenére nagyon hasznos anyagok következnek.

A cél ugyanis nem az, hogy jól hangzó ígéretekkel töltsük meg a vállalkozásunkat, hanem inkább az, hogy valódi, működő, kipróbált módszereket alkalmazhassunk mind az üzleti életben, mind pedig a magánéletünkben.

1. Jim Collins — Jóból kiváló

Ez a mű a bestseller listák állandó tagja immáron két évtizede, ami nem is csoda, tekintve, hogy több ezer cég átvilágításából származó kutatáson alapszik.

A szerző és csapata azt vizsgálta meg, hogy miben különböznek a kiemelkedő teljesítményt nyújtó cégek azoktól, akiknek a teljesítménye stagnál vagy romlik.

15 éven keresztül figyelték és vizsgálták az alanyokat, aminek az eredményét a “Jóból kiváló” című könyvben lehet elolvasni.

Szó lesz benne a személyes gondolkodásról, a céges stratégiákról, a legnagyobb hibákról és elkerülésükről – mindenről, ami ahhoz kell, hogy cégünk hosszú időn keresztül profitábilisan tudjon működni.

2. James Clear — Atomi szokások

A szokások azok az automatizmusok, amelyeket akkor végez az ember, mikor gondolkodás nélkül, autópilóta módban cselekszik.

A szokásaink adják a mindennapjaink körülbelül 50%-át, ezért nagyon fontos, hogy megfelelően, tudatosan legyenek kialakítva.

James Clear viszonylag friss remekműve ebbe a tudományágba kalauzol el minket, és a szokásokról szóló bekezdéseket kutatásokkal, példákkal, illetve hihetetlenül gyakorlatias tippekkel tűzdeli tele.

Ha produktívabbá szeretnél válni, mindenképpen szerezd be ezt a könyvet!

3. Robert B. Cialdini — Hatás

Ez a könyv a marketing szakma egyik legfontosabb alapműve.

Cialdini professzor azt a 6 alapelvet mutatja be, amelyen keresztül bárki, bármikor meggyőzhetővé válik.

Az alapelveket gyakorlati példákon keresztül mutatja be az élet számos területéről, ezért bármilyen vállalkozásod is van, biztosan hasznosnak fogod találni.

Amennyiben pedig bármilyen közöd is van a marketinghez vagy az ügyfélszerzéséhez, ez a könyv kötelező számodra!

4. Robert T. Kiyosaki — Gazdag papa, szegény papa

A vállalkozás építés egyik legfontosabb és leginkább elhanyagolt része a pénzügy.

Ebben a könyvben pontosan ezen a területen kapunk segítséget, méghozzá a személyes pénzügyeken kívül a vállalati pénzügyekben is.

Bár a téma önmagában igen száraz, a Gazdag papa, szegény papa egy rendkívül szórakoztató történeten keresztül mutatja be a pénzügyi világ működését.

A pénzügyi ismeretek hiánya az egyik legnagyobb felelőse a vállalkozások bedőlésének, ezért ajánlom, hogy mindenképpen olvasd el a művet – nagyon rövid és tömör.

5. Stephen R. Covey — A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

A már bevezetőben is említett önfejlesztő könyv, ami egy egész korszak gondolkodását határozta meg.

A könyvet már több, mint 30 éve írták, de a benne foglalt alapelvek ugyanannyira igazak a mai modern világban, mint a megírásuk pillanatában.

A szerző rendkívül szemléletesen, egy vizuális rendszer segítségével mutatja be, hogy melyek azok az alapelvek, amit mindenkinek el kell sajátítania ahhoz, hogy sikert érjen el a mindennapi életben.

Bár a könyv alapvetően minden ambíciózus embernek erősen ajánlott, de a vállalkozás indítás előtt állóknak különösen javaslom, hiszen stabil alapot fog nyújtani az építkezés során.

Összefoglalás

Az önfejlesztő könyvek megítélése nem a legjobb, pedig rendkívül hasznosak.

Érdemes azonban olyan könyveket keresni, amelyek gyakorlatiasak, örökzöldek és tudományos alapokon nyugszanak.

A listában található 5 könyv mindegyike ilyen, ezért kivétel nélkül mindet érdemes elolvasni.

Amennyiben tetszett a cikk, és további önfejlesztéssel kapcsolatos tippeket szeretnél, olvass tovább a Hunmarksol önfejlesztés rovatában.

Ha pedig azt érzed, hogy a személyiséged és a gondolkodásod már megfelelő ahhoz, hogy akár egy vállalkozást is fel tudj építeni – ideje megtalálni a vállalkozásod ötletét!

Szerző: Molnár Dávid

Scroll to Top