Üzleti ötletek: Gombatermesztés és kávézacc

Gombatermesztés és kávézacc

Szeretünk kávézni. Mert felébreszt, frissen tart, és jó alapot biztosít egy baráti beszélgetéshez.

Leggyakrabban bele sem gondolunk abba, hogy mekkora utat járt be az a kávébabszem, amíg Brazíliából, vagy valahonnan Nyugat-Afrikából a bolt polcára került, ahonnan a heti bevásárlás alkalmával leemeltük, hogy reggeli rutinunk részeként, ledarálva a kávéfőzőbe kerüljön. Majd miután lefőtt a kávé, a maradék kávézaccot egy lenge mozdulattal bedobjuk a kukába.

A kávé termesztéséről, feldolgozásáról itt  és itt  olvashatsz bővebben.

kávétermés

Egy adag presszókávéhoz átlagosan 7-9 gramm kávét használunk fel, azaz mintegy 40-50 kávébabszemet. Ennek 99%-a a szemétben végzi. 100 kávészemből 99.

Nap mint nap.

Magyarországon a KSH adatai szerint 2,3 kg kávét fogyasztunk éves szinten, fejenként.

kávézacc

Nem vagyunk egy kávéfogyasztó nagyhatalom, valahol az erős középmezőnyhöz tartozunk, a finnek és általában az északi államok azok, akik a lista élén vannak.

Éves szinten így is több mint 25 000 tonna kávézacc végzi háztartási hulladékként hazánkban.

Ezer darab 40 tonnás kamiont tudnánk ezzel a mennyiséggel megtölteni, és ha ezeket egymás után állítanánk, a Városligettől Mogyoródig állna a kamionsor. Vagy építhetnénk egy hegyet belőle.

A kávézacc nagy mennyiségben tartalmaz poliszacharidokat, lignint, cellulózt, zsírsavakat és egyéb szerves összetevőket. A nyomelemek közül megtalálható benne a kálium, magnézium, kálcium, mangán, réz, nátrium, vas és cink.

Mivel nagy mennyiségben áll rendelkezésre, újrahasznosítása környezetvédelmi és gazdasági szempontból is fontos lenne.

Az interneten számos cikket találni arról, hogy mi mindenre alkalmas. Használhatjuk a komposztban, kártevők ellen, vagy a lakásban, edényt súrolni, esetleg eltüntetni a narancsbőrt és a szem alatti karikákat.

Gombatermesztés otthon, a háztartásban keletkező kávézaccon

A finn Helsieni cég által kínált gombatermő doboz azoknak nyújt megoldást, akik a háztartásukban található kávézaccot felhasználva szeretnének kis mennyiségben gombát termeszteni. A gombatermesztő dobozban minden megtalálható, ami ahhoz szükséges, hogy a laskagomba termesztését elkezdhessük, csak a kávézaccot kell nekünk naponta hozzáadnunk.

Az alábbi videóban bemutatják, és alatta írásban össze is foglalják, hogy ez mennyire egyszerű is lehet:

Gombatermesztés technológiája kávézaccon – a szociális vállalkozás

A GroCycle projektet a Denver-i székhelyű Fungi Futures CIC nevű innovatív társadalmi vállalkozás hozta létre. 2011 óta termesztenek laskagombát kávézaccon. Az első évben több mint 5 tonna kávézaccot gyűjtöttek össze a Plymouth-i kávéházakból. Az általuk termesztett gombát a helyieknek árusítják, emellett kész gombatermesztő dobozokat is kínálnak azoknak, akik otthonukban egyszerűen szeretnének friss gombát termeszteni. Az alacsony technológiát igénylő gombatermesztés csínját-bínját bárki elsajátíthatja a segítségükkel. Céljuk, hogy szerte a világon minél több városban elterjedjen a módszerük.

laskagomba termesztese otthon

GroCycle és hasonló szociális vállalkozások mintájára gombát termeszteni egyenlő azzal, hogy újrahasznosított alapanyagot felhasználva óvni a környezetet és egészséges táplálékkal látni el a helyi lakosokat.

A kávézaccon történő gombatermesztés lehet a család kiegészítő jövedelme, vagy akár teljes megélhetési forrása is.

gombatermesztes-hazilagNem igényel hatalmas területet, befektetést és szaktudást és egész évben bevételt biztosít.

Számításaik szerint egy 10 nm-es területen heti 12 óra munkaráfordítással 10 kg gombatermés érhető el.

A laskagomba és a shiitake gomba termesztése a legegyszerűbb ezzel a módszerrel.

A laskagomba termesztéséhez szükséges információkat itt találsz, a leírást rövid videók is kiegészítik.

A legfontosabb a termőterület víz-, és energiaellátása, valamint szellőztetése.

Évek óta nem használt, üresen álló épületek, raktárak vannak nagyon sok helyen Budapesten, de a többi településen is. Ha nem találunk megfelelő helyet ingyen, vagy nagyon olcsón, kialakíthatjuk a garázsban, pincében, esetleg vásárolhatunk, bérelhetünk egy szállítókonténert, amely az udvaron elfér.

A laskagomba termesztés alapanyagát, a kávézaccot összegyűjthetjük kávézókból, büfékből, vendéglátóhelyekről, irodaházakból.

A laskagomba termése már 3-4 hét után szedhető, és helyi kistermelőként nagy valószínűséggel találunk vásárlókat, ha felkeressük az igényesebb vendéglátóhelyeket és a termelői piacokat. Árban nem versenyezhetünk a nagy gombaházakkal, de sokan vannak, akik a minőséget, frissességet megfizetik.

vállalkozás tervező kalkulátor

Street-food, food-truck-ok

food-truckA mozgóárusítás virágkorát éli, egyre nő az ételkamionok száma, amelyekkel különböző rendezvényeken, vásárokon találkozhatunk. Az általuk kínált ínyencségekhez szükségük van jó minőségű, friss alapanyagokra, amelyeket a helyi termelőktől tudnak beszerezni. Frissen szedett laskagombával ellátva őket, egy mindkét fél számára előnyös, hosszú távú üzleti kapcsolatot tudunk kiépíteni velük.

A frissen szedett laskagomba eladásán kívül egyéb lehetőségeink is vannak bevételeink növelésére. A gombatermesztő dobozokkal elérhetünk egy olyan ügyfélkört, aki szeret otthon főzni, és ehhez egészséges, friss alapanyagokat használ fel. A saját termesztésű laskagomba erre kitűnő lehetőséget ad. A gombatermő dobozok első produktumát már 14 nap után szedni lehet, és legalább két termést ígérnek.

A gyerekes családoknak is kitűnő lehetőség arra, hogy közösen gondozzák és megfigyeljék azt, ahogy a kis gombák napról napra növekednek, mielőtt egészséges táplálékként a szendvicsre, levesbe, vagy paprikásba kerülnének.

A dobozokra írhatunk recepteket is. Vagy a vásárlást követő köszönőlevél mellékleteként küldhetünk ötleteket a felhasználáshoz.

Online tanfolyamokat készíthetünk, ha már van elég tapasztalatunk ahhoz, hogy másokkal is megoszthassuk a tudásunkat.

Workshop-okat szervezhetünk, ahol a gombatermesztés fortélyait megtanulni vágyók betekintést nyerhetnek a már működő gombafarmunk tevékenységébe, láthatják a munkafázisokat, feltehetik a kérdéseiket.

Gombaszedés után megint újrahasznosítás

vetőmag golyókAz Espresso Mushroom Company továbbfejlesztette a kávézacc és gombatermesztés ötletét. A már nem használt gombakomposztból vetőmag labdacsokat készítenek.

A komposztot agyaggal összegyúrják, kis golyókat készítenek, és ezekbe kerülnek a virág-, zöldség-, gyümölcs vetőmagok, amelyeket csomagban árusítanak és a vásárlók elültethetik a konyhakertjükben, így semmi nem kerül a szemétbe.

Mobil gombaház- a világújdonságnak számító magyar fejlesztés

laskagomba-termesztesA mobilgomba egy magyar fejlesztésű innovatív könnyűszerkezetes termesztőház, amely szigetelt, klímás és szétszedhető.

A Mobilgomba projekt kitalálói nem csak az infrastruktúrát, hanem a technológiát, az előre bekevert táptalajt és a szakmai tudást is nyújtják a jövendő mobilgombás vállalkozók részére.

Az indulási költségek hazai viszonylatban is alacsonynak számítanak, és a beüzemelést követő 15. napon már szüretelhető az első termés.

A termőzsákok mezőgazdasági hulladék anyagokkal, búzaszalmával vannak megtöltve. A letermett komposzt így remek talajjavító, vagy akár fűtésre is alkalmas.

„Mobilgomba- Bárhol, bármikor, bárkinek,”- így szól a mottójuk, és valóban a nagy befektetést, sokéves szakmai tapasztalatot igénylő gombatermesztés egy bárki által elérhető, nyereségesen működtethető alternatíváját kínálják.

Az innováció, az állandó fejlesztési lehetőségek keresése, a társadalmi felelősségvállalás, ami a Mobilgomba fiatal csapatát jellemzi. Külön kiemelném ezek mellett, hogy az ország legelismertebb laska- és egzotikusgomba csíra- gyártója a partnerük. Szili István (http://gombacsira.hu) 1967 óta foglalkozik gombakutatással, akinek a szakkönyvei egyetlen gombatermesztő polcáról sem hiányozhatnak.

Tömegesen jelennek meg az innovatív start-up-ok, miközben a mezőgazdaság, az ipar, vagy akár szolgáltatások különböző területein egyre több hatalmas szaktudással rendelkező vállalkozó vonul vissza, vagy tervezi a nyugdíjba vonulást anélkül, hogy az évtizedeken át összegyűjtött tapasztalatát átadhatná a fiatalabb generációnak.

Számtalan olyan tevékenységi terület van, ahol nagy áttörést lehetne elérni új technológiával, új réspiacok feltárásával, akár egy kis „ráncfelvarrással” a marketing, a termelés, vagy disztribúció terén, vagy az adott tevékenység teljes átalakításával.

A Mobilgomba ebből a szempontból is egy követendő példa.

Miért jó a laskagomba?

A laskagomba fehérjékben és antioxidánsokban gazdag, jelentős a B vitamin tartalma, hogy csak néhányat említsek az összetevők közül. Kalóriatartalma alacsony, 100 gr laskagomba tápértéke csak 33 kcal.

gomba felhasználásaA laskagomba felhasználására számtalan recept létezik, az előételektől a desszertekig bezárólag. Készülhet belőle vasárnapi ebéd főfogása, gyors reggeli, iskolába tízórai, Michelin-csillagos vendéglői vacsora, leves a menzán, csipsz a meccsnézéshez. A paleo diétát követők, a vegetáriánusok, az ínyencek is kedvükre válogathatnak a lehetőségek között.

Kiválthatja, vagy kiegészítheti a húsos ételeket. Olcsóbb és egészséges. Nagyobb szerepet kaphatna az étkeztetésben az iskolákban, kórházakban, idősek otthonában és más bentlakásos, szociális intézményekben is.

A gomba micéliumok segíthetnek megmenteni a világot?

Az amerikai tudós, Paul Stamets mikológus hat módszert mutat be ennek az alátámasztására. A 18 perces, magyarul is feliratozott TED előadása lenyűgöző és elgondolkodtató, itt tudod megnézni.

Fotók: pixabay.com

Scroll to Top