Társas vállalkozás: Mire figyelj oda, mit gondolj végig alaposan, mielött belekezdesz. Olvasd el és alkalmazd ezeket a tippeket…

Társas vállalkozás – Kivel érdemes együtt vállalkozni?

Társas vállalkozás
Társas vállalkozás

Társas vállalkozás indításánál felmerül a kérdés, hogy hogyan találd meg a megfelelő üzlettársat, üzlettársakat…

Néhány lehetöség, hogy kivel tudsz együttműködni egy vállalkozásban:

  • Családi vállalkozás

Belevághatsz családtagokkal, ennek az az előnye, hogy közösen motiválhatjátok egymást, osztoztok a sikerekben, de a kudarcokban is.
Ne feledkezzetek meg arról, hogy a családi kasszát szét kell választanotok a vállalkozás pénzügyeitől.
Talán a legfontosabb, hogy itt erős érzelmi kötödés van köztettek. Ez nagyon erős hajtóerő lesz számotokra, mert Ti ismeritek egymást a legjobban ezáltal nagyon jól tudtok alkalmazkodni a munkában.

  • „Baráti” vállalkozás

Veszélyes pálya, mert gyakran előfordul, hogy a közös üzletre rámennek akár évtizedes barátságok is, mert ez már nem a közös nyaralásról és hétvégi bográcsozásról szól.
Most már kőkemény munkáról van szó, amikor előtérbe kerülhetnek azok a személyes jegyek, tulajdonságok, amelyeknek semmi, vagy csak nagyon kis jelentőségük volt eddig
(pl. kockázattűrés, munkabírás, pontosság, határidők betartása, kudarctűrő képesség, stb.).

Csalódás is érhet, amennyiben egy barátodat próbálod bevonni az üzletbe, de ő visszautasít.
Fogadd el a döntését, hagyd nyitva a kapukat, lehet, hogy a későbbiekben ő fog megkeresni, hogy szívesen csatlakozva, vagy ha mégsem, a barátságotok legalább megmarad.

  • Munkatársak

Optimális esetben közös vállalkozásba kezdhetsz olyan barátoddal/barátaiddal, akivel/akikkel már évek óta együtt dolgoztok.
Ebben az esetben is érhetnek meglepetések a későbbiekben, megváltozhatnak, megmutathatják egy olyan arcukat, amelyik kevésbé szimpatikus, de alkalmazottként soha nem mutatták.
Ha negatív változást észlelsz, ülj le vele beszélgetni, ne várj addig, amíg elmérgesedik a helyzet, könnyebb megelőzni, mint kezelni egy rossz üzlettársi kapcsolatot.

  • Ismerösök ajánlása

Családtagok, ismerősök, barátok, vagy meet-up-okon, konferenciákon, üzleti találkozókon megismert személyek ajánlása alapján is megtalálhatod az üzlettársadat. Mivel ez egy új kapcsolat, mindenképpen kérj tőle referenciákat.

Társas vállalkozás – Miért és mikor érdemes ezt a formát választani?

 • Több szemszögből meg tudtok vizsgálni egy adott problémát, hatékonyabban tudjátok megoldani.
 • Kiegészíthetitek egymást – ha például te a szakmai részben vagy profi, egy marketinges el tudja adni a terméket, szolgáltatást.
 • Az ismeretségi körötök, a kapcsolati hálótok kétszerese lehet a sajátodnak
 • Osztoztok az eredményekben, de a kudarcokon is, megkönnyítheti a talpra állást nehéz helyzetekben.
 • Van kivel konzultálni, közös érdeketek, hogy megtaláljátok a legjobb megoldást, a gondolataidat kimondva, lehet, hogy már nem fognak olyan zseniálisaknak, vagy egyáltalán reálisnak tűnni, mint amikor csak agyaltál rajtuk, de beszélgetés közben megtalálhatjátok a járható utat.
 • Könnyebb helyzetben leszel, ha a későbbiekben befektetőt keresnél a cégedbe, mivel a társas vállalkozásokban jobban megbíznak.
 • Vagy ha hitelből fejlesztenéd a vállalkozásod, mert a bankok is pozitívabban állnak hozzá a társas vállalkozásokhoz.

Társas vállalkozás + 1 tipp.

A tevékenységi köröd, a hosszú távú terveid, a vállalkozói képességeid, az anyagi körülményeid meghatározhatják azt, hogy egyéni vállalkozóként működj, vagy társas vállalkozásba kezdj. Szánj rá időt, gyűjtsd össze a te esetedben az érveket és ellenérveket, amelyek egyik vagy másik lehetőség mellett szólnak. A saját életedet könnyíted meg, ha még a kezdés előtt jól döntesz, de ne feledd, semmi nincs kőbe vésve, a későbbiekben módosíthatsz a vállalkozási formán is.

 

Scroll to Top