A jó logó tervezés alapjai

logó tervezésAkár te magad fogod elkészíteni a céges logót, online eszközök segítségével, akár szakemberre bízod a megvalósítást, a jó logó tervezés alapjaival érdemes tisztában lenned, azért hogy az eredmény tökéletes legyen.

Ebben a bejegyzésben arról olvashatsz, hogy:

 • miért van szükséged logóra
 • milyen a jó logó
 • milyen lépéseket érdemes követned a logó tervezésekor
 • hogyan válaszd ki a megfelelő stílust, színeket, betűtípust a logó tervezésekor.

Miért van szükséged logóra?

 • A logó elárulja rólad, a vállalkozásodról, hogy ki vagy, milyen termékeket/szolgáltatásokat nyújtasz a vásárlóidnak, miért előnyös számukra, ha hozzád fordulnak. A vállalkozásod azonosításának szimbóluma, a céged személyiségét, értékeit közvetíti.
 • A logód a marketinged része, megjelenik a honlapodon, a közösségi médiában, a névjegykártyáidon, a céges nyomtatványokon, a csomagolóanyagodon, termékeiden, céges ajándéktárgyakon.
 • A céges logó segítségével felkeltheted az emberek érdeklődését, kíváncsivá teheted őket, hogy megnézzék, és persze meg is vásárolják a termékeidet.
 • Megkülönböztet a versenytársaidtól.
 • Erősíti a márkahűséget.

Milyen a jó logó?

 • A jó logó ismérve elsősorban, hogy könnyen megjegyezhető. Az egyszerű dolgokat könnyebben megjegyzik az emberek, ezért a logó tervezésekor törekedj az egyszerűségre.

Gondolj csak a nagy márkák logóira, egyik sem egy bonyolult, összetett szimbólum, de bárhol meglátod, egyből asszociálsz az adott cégre, attól függetlenül, hogy szereted, vagy sem a termékeiket.

 • A jó logó eredeti, könnyen megkülönböztethető a versenytársaktól.

A legtöbb szakmának, tevékenységi területnek van valamilyen jellegzetes szimbóluma. Mint például a gyógyszertáraknak a serlegre tekeredő kígyó, vagy az ügyvédi irodáknak a paragrafus jel. Vagy a használt eszközök, kínált termékek szimbólumai, például az olló, tű, cérna a varrodáknál, kanapé a kárpitozással foglalkozó cégeknél, tortaszelet a cukrászdáknál.

Ha ki akarsz tűnni a tömegből, olyan logót érdemes készítened, amiről a te céged jut az emberek eszébe és nem egy cég leszel a sok hasonló közül.

 • A jó logó nemcsak a cég üzenetét jeleníti meg, hanem ezt a célközönsége számára megfelelő, érthető „nyelven” teszi. A stílusnak, a használt színeknek és karaktereknek mind mind jelentőségük van.
 • A jó logó időtálló. Ez nem jelenti azt, hogy a következő években, ahogy növekszik a céged, nem változtathatsz az arculatán, a logón. A nagyok is megteszik időnként. A Google, a Coca Cola, az Apple is sokat változott az idők folyamán. A logó tervezésekor azonban érdemes végiggondolnod, hogy 15-20 év múlva is ugyanazt jelentheti-e majd a vásárlóidnak. Képzelj el egy 30, 40 éves telefontársaságot, amelynek egy tárcsázós telefon a logója. A legtöbb mai kamasz életében nem látott olyat, esetleg csak fényképen.
 • A jó logó könnyen átméretezhető, anélkül, hogy veszítene a minőségéből. Jól kell mutatnia minden felületen: laptopon, tableten, mobiltelefonon, a névjegykártyán, a csomagoláson, vagy egy óriásplakáton is.

A logó tervezés lépései:

1. Határozd meg, hogy a te céged miért egyedi, miért különleges.

Minden üzleti vállalkozást azért hoznak létre, hogy pénzt keressenek. De ugyanúgy, ahogy a termékeidet, szolgáltatásaidat el akarod adni, el kell tudnod adni a cégedet is. A történetet, amely különböző minden hasonló területen tevékenykedő vállalkozásétól.

Miért hoztad létre a cégedet?

Kik azok, akiken segíteni akarsz, akiknek a problémáit szeretnéd megoldani?

Melyek azok az értékek, amelyek fontosak neked?

Hogyan tudnád leírni a cégedet?

Mitől különleges?

Mit szeretnél hallani a vásárlóidtól, amikor a vállalkozásodról beszélnek?

Ha mindezeket végiggondolod, sokkal szélesebb skálán mozoghatsz, amikor elkezded megtervezni a logódat.

Mennyire különbözik, amikor például ahelyett, hogy azt mondanád, hogy egy cukrászdát nyitsz, azt mondod, hogy az erdélyi nagymamádtól örökölt recepteskönyv alapján készített süteményekkel szeretnéd elkápráztatni a cukrászdába betérő vendégeidet. Mert valahányszor a tésztát gyúrod, vagy egy újabb tepsit helyezel a sütőbe ott van melletted, mint gyerekkorodban, amikor együtt készítettétek a darázsfészket, a krémest, vagy a vargabélest. Azt a családias, semmihez nem hasonlítható érzést akarod átadni a vendégeidnek is.

logó tervezés a te történeted

2. Gyűjts össze legalább 10 szót, kifejezést, amely a legjobban leírja nem csak azt, amit csinálsz, hanem azt is, hogy miért csinálod.

Érdemes másokat is bevonnod a logó tervezés folyamatába, akár családtagokat, barátokat is.

Több szemszögből, több megközelítésből rengeteg ötletet tudsz meríteni.

A versenytársaidtól is gyűjthetsz inspirációt. Ez nem azt jelenti, hogy lemásolod a logójukat, ez elég nagy butaság lenne.

Ha beírod a Google keresőbe a tevékenységi körödet + logó-t, rengeteg hozzád hasonló vállalkozás logóját fogja felhozni. Nézd meg, hogy melyek azok, amelyek semmitmondóak, amelyeken csak keresztül görgetsz és melyek azok, amelyek érdekesnek tűnnek. Amelyekre szívesen rákattintanál, mert felkeltette a kíváncsiságodat.

3. Készíts vázlatokat a kiválasztott szavakra.

Minél kevesebb tollvonással sikerül ábrázolnod, annál jobb.

Válaszd ki azt a hármat az elkészült vázlatok közül, amelyik a legjobban tetszik neked.

Mutasd meg a barátaidnak, ismerőseidnek, hogy mondják meg a véleményüket.

Ez alapján válaszd ki a nyertes verziót.

4. Válaszd ki a logó stílusát, a színeket és a betűtípust.

 • A logó stílusának tükröznie kell a vállalkozásod egyéniségét.

Egy klasszikus stílusú logó a céged hitelességét, megbízhatóságát, szilárdságát közvetíti.

Ha céged történetében hangsúlyos szerepet kapnak a hagyományok, egy retro stílusú logóval kiemelheted ezt.

Ha kézműves termékeket, vagy egyedi termékeket készítesz, árulsz, ez visszaköszönhet a logód stílusában is.

Ha fiatal a célcsoportod, a játékosságot, frissességet, pajkosságot egy színesebb, viccesebb logóval ábrázolhatod.

A különböző stílusokat kombinálhatod is. Lehet egyszerre modern és vicces, vagy kézzel írott és retro.

 • A logó tervezés következő lépése a színek kiválasztása.

A színek pszichológiája:

A színeknek is üzenete van, az emberek különböző érzelmeket, érzéseket társítanak ezekhez.

A piros szín szenvedélyt, energiát, izgalmat sugároz.

A narancssárgát a modernség, az innováció, az ifjúság, a játékosság, a szórakozás, a megfizethetőség kifejezésére használják leggyakrabban.

A sárga meleg és barátságos szín, a fiatalság, optimizmus, bizalom színe.

A zöld színt általában a környezeti tudatosságot hangsúlyozni kívánó vállalkozások használják, azok, amelyek a természetességre, a természettel való kapcsolatra törekednek. Az öko- és vegetáriánus termékek gyártói, forgalmazói által is gyakran használt szín.

A zöld szín ugyanakkor a növekedést, frissességet, békét is jelképezi.

A pénzügyi termékek világában is nagyon népszerű.

A kék a leggyakrabban használt szín az üzleti világban. Hideg, megnyugtató. Megbízhatóságot, érettséget, komoly gondolkodást, professzionalizmust, tisztaságot, állandóságot, őszinteséget sugároz.

A lila a luxus, a méltóság, a titokzatosság, a nőiesség, a képzelőerő, a kreativitás és ugyanakkor a jólét és gazdagság színe.

A rózsaszín nőies, kacér, szórakoztató, fiatalos, ezért a kimondottan fiatal nőket célzó vállalkozások számára lehet jó választás.

A barna egy férfias szín, amely jól passzol például a vidéki életmódhoz kapcsolódó termékskála esetén.

Ha egynél több színre van szükséged a logó elkészítéséhez, ahhoz, hogy a legmegfelelőbben tudd ábrázolni a céged mondanivalóját, érdemes a színkereket használnod.

logó tervezés színkerék

A logó tervezés hasznos segédeszköze a színkerék. Ennek segítségével könnyen megtalálhatod az egymást legjobban kiegészítő, vagy az egymásnak éppen ellentétes színpárokat, színkombinációkat.

 • A kiegészítő színek a színkeréken egymással szemben helyezkednek el, ezeket kombinálva dinamikus megjelenést adhatsz a logódnak.
 • Ha azt szeretnéd, hogy a logó színei harmonikusak legyenek, használd a színkerék egymás mellett elhelyezkedő színeit.
 • A harmadoló módszer segítségével a logó elkészítéséhez használt három szín a színkeréken egymástól egyenlő távolságra található.

A logó tervezésekor el kell döntened azt is, hogy csak szöveget, szöveget és szimbólumot, vagy csak szimbólumot tartalmazzon.

Egy még ismeretlen cég esetében az első két típus bármelyike jó választás lehet, a csak szimbólumot tartalmazó logó csak a már népszerű márkáknál működik jól.

 • A logó tervezés következő lépése választanod a megfelelő betűtípus kiválasztása. A legjobb eredmény elérése érdekében törekedj az egyszerűségre és az olvashatóságra.

A logóban megjelenő szövegnek is harmonizálnia kell stílusában a céged stílusával, mondanivalójával. Használhatsz kisbetűket, nagybetűket, talpas, vagy talpatlan fontokat, 3D, vibráló, lekerekített, szögletes, nyomtatott, vagy kézírásos betűket.

Akárcsak a színeknek, a betűtípusoknak is van pszichológiájuk, érzelmeket képesek kiváltani, befolyásolni.

Ha például azt szeretnéd ábrázolni, hogy a vállalkozásod tiszteletreméltó, a hagyományok ápolásának híve, használj talpas betűtípust.

serif

Ha azt szeretnéd tükrözni, hogy a céged stabil, objektív, tiszta, modern, akkor érdemes talpatlan betűtípust választanod.

sans serif

A kézírásos betűtípussal az eleganciát, gyengédséget, kreativitást emelheted ki.

handwriting

A modern betűtípusok az erőt, progresszivitást, stílust jelképezik.

modern

A díszfontok a fiatalságot, játékosságot, újdonságot jelképezik.

decorative-fonts

Ezen az oldalon egy nagyon jó infógrafikát találsz a betűtípusok jelentéséről, és hogy hogyan használd ezeket.

A logót ezt követően elkészítheted:

 • egy logó készítő programmal, sablonokat használva, például a Logaster logó készítő programmal
 • egy logó tervező programmal, a saját elképzeléseid szerint
 • megbízhatsz egy szabadúszót, vagy egy ügynökséget
 • megversenyeztetheted a grafikusokat és a javaslatok közül kiválasztod a legjobbat.

A logó készítés különböző online és offline lehetőségeiről, ezek előnyeiről és hátrányairól olvashatsz a következő bejegyzésben.

Scroll to Top